Το «κλειδί» για τη μνήμη και τη μάθηση κατά τους πρώτους μήνες της ζωής είναι ο άφθονος, ήσυχος ύπνος, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Σε μελέτη που πραγματοποίησε με 216 μωρά ηλικίας έως 12 μηνών ανακάλυψε ότι αδυνατούσαν να θυμηθούν κάτι νέο που είχαν μάθει, εάν σύντομα μετά το «μάθημα» δεν είχαν κοιμηθεί για αρκετή ώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εύρημα αυτό κάνει τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, στη Βρετανία, και το Πανεπιστήμιο Ρουρ, στη Γερμανία, να πιστεύουν πως η καλύτερη ώρα για μάθηση είναι αμέσως πριν από τον ύπνο και ότι πιθανώς γι’ αυτό καθιερώθηκε στο πέρασμα του χρόνου το διάβασμα στο κρεβάτι.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι ανάγκες σε ύπνο είναι μέγιστες κατά τη βρεφική ηλικία: υπερβαίνουν τις 16 ώρες την ημέρα, όταν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρειάζονται 11 ώρες το βράδυ και 2,5 το μεσημέρι, οι έφηβοι περίπου 9 ώρες τη νύχτα, οι ενήλικες σχεδόν 8 ώρες τη νύχτα και οι υπερήλικες μόλις 6 ώρες τη νύχτα.

Ωστόσο, οι ερευνητές λένε πως είναι «απροσδόκητα λιγοστά» όσα γνωρίζει η επιστήμη για τον ρόλο του ύπνου κατά το πρώτο έτος της ζωής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να διερευνήσουν, λοιπόν, το θέμα, άρχισαν να «διδάσκουν» σε μωρά ηλικίας 6 έως 12 μηνών τρία νέα παιχνίδια με κούκλες.

Μετά το «μάθημα», έβαζαν τα μισά από αυτά για ύπνο όση ώρα ήθελαν, ενώ τα άλλα μισά είτε δεν κοιμόντουσαν είτε κοιμόντουσαν για λιγότερο από 30 λεπτά.

Την επόμενη μέρα, ενθάρρυναν τα μωρά να παίξουν με τον τρόπο που είχαν διδαχθεί.

Διαβάστε τη συνέχεια στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης