Κάτι η βροχή, κάτι το κρύο και η συννεφιά… οι περισσότεροι επηρεάζονται από τον χειμώνα. Μελαγχολούν και είναι πιο λυπημένοι, πολλές φορές χωρίς λόγο. Τώρα ειδικοί ερευνητές δίνουν μια επιστημονική εξήγηση στη χειμερινή μελαγχολία.
Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (seasonal affective disorder), είναι ένα πραγματικό είδος καταθλιπτικής διαταραχής (τεχνικά αναφέρεται ως καταθλιπτική διαταραχή με εποχιακό μοτίβο), όπου το μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο ενός ατόμου είναι συνδεδεμένο με μια συγκεκριμένη εποχή.
Έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στη Σουηδία έδειξε πως για την χειμερινή μελαγχολία οφείλεται η σεροτονίνη. Χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης. Οι ειδικοί συνδέουν τα επίπεδα σεροτονίνης με τη συμπεριφορά, αν και ακόμα δεν έχουν ακριβώς λύσει τον γρίφο του πως επηρεάζει τη διάθεση. Η έρευνα έγινε σε 34 ανθρώπους. Οι 11 έπασχαν από Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (SAD) ενώ οι 23 ήταν απολύτως υγιείς. Με ειδικές τομογραφίες μπόρεσαν να βρουν πως τα επίπεδα της σεροτινίνης τον χειμώνα ήταν ανεβασμένα στους ασθενείς με SAD.
Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή είναι πιο σημαντική από όσο νομίζαμε μέχρι σήμερα. Επηρεάζει δυο εκατομμύρια Βρετανούς και 12 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη.
Διαβάστε πορίσματα ερευνών τα οποία δείχνουν πώς ο καιρός έχει επιπτώσεις στη διάθεσή μας
Οι ακραίες βροχοπτώσεις κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν χειρότερα
Ο Hsiang και συνεργάτες του (2013) βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ της ανθρώπινης επιθετικότητας και των ακραίων βροχοπτώσεων. Όσο πιο πολύ έβρεχε (ειδικά σε περιοχές όπου οι υψηλές βροχοπτώσεις δεν ήταν αναμενόμενες), τόσο πιο επιθετικοί έδειχναν να γίνονται οι άνθρωποι..
Επίσης, η ερευνήτρια Μαίρη Κόνολυ (2013), διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ερωτήθηκαν σε ημέρες με πολλές βροχοπτώσεις ανέφεραν μειωμένα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή. Τις ημέρες με χαμηλότερες θερμοκρασίες και χωρίς βροχή, τα ίδια υποκείμενα ανέφεραν υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να βοηθήσουν ένα καταθλιπτικό άτομο
Ο Denissen και οι συνεργάτες του (2008), διαπίστωσαν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες «ανεβάζουν» τη χαμηλή διάθεση ενός ατόμου ενώ φαινόμενα όπως ο άνεμος ή χαμηλή ηλιοφάνεια, συνέβαλαν ώστε ένα στεναχωρημένο άτομο, να αισθάνεται ακόμη πιο λυπημένα.
Ωστόσο, αυτό που πρέπει να τονίσουμε και έχει φανεί μέσα από τις έρευνες που έχουν γίνει, είναι ότι η επίδραση του καιρού στη διάθεσή των ανθρώπων, μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλη, όσο εκείνοι μερικές φορές πιστεύουν ότι είναι.