Οι περισσότεροι γονείς προσφέρουν στο νεογέννητο μωρό τους πιπίλα ώστε να το ηρεμήσουν. Πράγματι είναι μια συνήθεια γλυκιά για τα περισσότερα μωράκια, και ανακουφιστική για τους γονείς. Όταν όμως φτάνουν στην ηλικία περίπου των 2 χρονών, η πιπίλα δεν είναι πλέον απαραίτητη.
Οι παιδίατροι υποστηρίζουν ότι ακόμη και από την ηλικία του ενός έτους είναι σημαντικό να μειωθεί η χρήση της πιπίλας, για να επιτρέπει στο μωρό να αρχίσει να πειραματίζεται με τις λέξεις. Οι παιδοδοντίατροι επίσης, υπογραμμίζουν ότι η εκτεταμένη χρήση πιπίλας επηρεάζει τα πρώτα δοντάκια, ειδικότερα εξωθεί τα 2 επάνω κεντρικά δοντάκια προς τα έξω. Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε πως τα μόνιμα δόντια του παιδιού, που έπονται κατά την ηλικία των 6 ετών, δεν επηρεάζονται από τη χρήση της πιπίλας στα προηγούμενα χρόνια.
Πως όμως κόβεται η πιπίλα;
Θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος που θα ακολουθήσετε, ώστε αμέσως να καταφέρετε το μικρό σας να αποχωριστεί την πιπίλα του. Οι γονείς πειραματίζονται με διάφορους τρόπους και ανάλογα με το χαρακτήρα του παιδιού ο κάθε τρόπος μπορεί να φέρει κάποιο αποτέλεσμα ή όχι.
Μια βασική συμβουλή είναι να ξεκινήσετε να περιορίζετε τη χρήση της πιπίλας με αργές αλλά σταθερές κινήσεις, όταν το μικρό σας βρίσκεται σε μια ήρεμη φάση της ζωής του και όχι σε κάποιο μεταβατικό στάδιο (π.χ. παιδικός σταθμός, εκπαίδευση τουαλέτας, κ.λπ.). Πρέπει να θυμάστε επίσης, ότι αυτή η διαδικασία δεν θα πρέπει να είναι τραυματική για το παιδί σας. Και αν κάποιες στιγμές βλέπετε ότι δε μπορείτε με τίποτα να του την κόψετε, παρηγορηθείτε στη σκέψη ότι δεν κυκλοφορεί κανένας ενήλικας με πιπίλα στο στόμα!
Κόψτε την πιπίλα σταδιακά.
Ξεκινήστε να μειώνετε τη χρήση της πιπίλας κατά την διάρκεια της ημέρας. Συνήθως το παιδί αποζητάει την πιπίλα επειδή δεν έχει τι να κάνει. Απασχολήστε το με παιχνίδια, βιβλία, άλλες δραστηριότητες προκειμένου να ξεχάσει την πιπίλα και περιορίστε την μόνο την ώρα του ύπνου μέχρι να την καταργήσετε εντελώς. Αν το νήπιο σας πηγαίνει παιδικό σταθμό, εξηγήστε του ότι από τους φίλους του κανείς δεν έχει πιπίλα. Ενθαρρύνετε το με λόγια όπως «είσαι μεγάλο αγόρι τώρα» ή «είσαι μεγάλη κοπέλα και δε χρειάζεσαι την πιπίλα πια». Δελεάστε το με το γνωστό παράδειγμα «Τώρα που έχεις μεγαλώσει, μάλλον δεν χρειάζεσαι την πιπίλα σου…».
Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr