Ως τροφική αλλεργία ορίζεται η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από την κατανάλωση ενός τροφίμου ή συστατικού του τροφίμου, το οποίο δρα ως αλλεργιογόνο.
Η αντίδραση αυτή συνήθως εμφανίζεται λίγο μετά την κατανάλωση του τροφίμου και μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρή. Προϋπόθεση για την εμφάνιση τροφικής αλλεργίας είναι η αρχική έκθεση του παιδιού στο τρόφιμο ή το συστατικό, μέσω της απευθείας κατανάλωσής του ή μέσω του μητρικού γάλακτος, οπότε και δημιουργείται το αντιγόνο που πυροδοτεί την αλλεργική αντίδραση στην επόμενη επαφή.
Η εκδήλωση αλλεργικής αντίδρασης σε κάποιο τρόφιμο ή συστατικό τροφίμου μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής συμπτώματα:
– Δερματικά προβλήματα: εξανθήματα (κόκκινα σημάδια που μοιάζουν με τσιμπήματα από κουνούπι), κνίδωση (πετάλες), αγγειοοίδημα (πρήξιμο)…
Περισσότερα στο govastileto.gr