Ο πλαστός είναι ένα είδος σπανακόπιτας. Ονομάστηκε έτσι από το επίθετο πλαστός: αυτός που έχει γίνει κατ’ απομίμηση άλλου και χρησιμοποιείται δολίως αντί του πραγματικού.

Εδώ ο μόνος δόλος είναι ότι αντί για φύλλα θα χρησιμοποιήσουμε το καλαμποκάλευρο.

Ο πλαστός κρατά την ρίζα του από τα χρόνια της Κατοχής όπου δεν ήταν εύκολο για τις νοικοκυρές (στα Θεσσαλικά σπίτια, μην πω πάλι Καρδίτσα και μου θυμώσετε) να βρουν αλεύρι– εκτός αν ξεπουλιόντουσαν σε κανέναν μαυραγορίτη, δοσίλογο κλπ, το γνωστό ένα σακί αλεύρι ένα χωράφι με θέα τον κάμπο- και αντί αυτού χρησιμοποιούσαν μπομπότα…

Πάμε, λοιπόν, να μάθουμε πώς γίνεται ο πλαστός.

ΥΛΙΚΑ

Για την βάση του πλαστού, θα χρειαστούμε:

1 ½ κούπα γάλα

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

4 κούπες καλαμποκάλευρο

Μισή κούπα λάδι

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Ψήσιμο: 45 λεπτά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ (Ίδια με τη βάση της τραχανόπιτας… Δεν την έχετε διαβάσει; Ντροπή σας.)

– Αρχικά, ανακατεύουμε το γάλα με το καλαμποκάλευρο μέχρι να γίνει ένα είδους ζυμάρι.

– Αλείφουμε το ταψί με μισό φλιτζάνι λάδι.

– Απλώνουμε το μείγμα καλαμποκάλευρου στο ταψί και επιμένουμε τις γωνίες στα τοιχώματα του ταψιού. Κρατάμε λίγη από τη ζύμη μας για να σκεπάσουμε την πίτα.

ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση του πλαστού, θα χρειαστούμε:

500gr πράσα και σπανάκι

500gr τυρί φέτα

1 κούπα λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλάθουμε σε μία λεκάνη τα χορταρικά με το τυρί και το λάδι με τα χέρια μας για να γίνει ένα μείγμα. Μετά αδειάζουμε το περιεχόμενο πάνω στην βάση μέχρι να την καλύψει και περιχύνουμε με λίγο λάδι (μια κουταλιά του γλυκού). Σκεπάζουμε τα χορταρικά με τη ζύμη από καλαμποκάλευρο που είχαμε κρατήσει. Ρίχνουμε λίγο λαδάκι (ένα φλιτζανάκι) και ραντίζουμε με λίγο νερό.

Ψήνουμε τον πλαστό στους 200ο C για 45 λεπτά περίπου.

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

–         Να χορταρικά να τα πλένουμε καλά, προκειμένου να φύγουν τα «μαμούνια». Να τα αφήσουμε να μουσκέψουν.

–         Όταν αδειάζουμε τα χορταρικά πάνω στη βάση το μυστικό είναι να πιέζουμε τα χόρτα προς τη βάση και να τα απλώνουμε.

–         Μπορείτε να προσθέσετε σέσκουλα και βλίτα στα χορταρικά σας.

–         Το κρεατάκι ταιριάζει πάλι με το χορταρικό, οπότε μην φοβηθείτε να βάλετε λουκάνικο χωριάτικο.

–         Ο πλαστός είναι υγιεινός, χωρίς πολλά λίπη και χοληστερίνες.

–         Μυρίζει και θυμίζει την παραδοσιακή σπανακόπιτα. Τα παιδάκια σας θα πάρουν και το σίδηρό τους.