Ένα από τα θέματα που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο Παιδονευρολογίας που πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Δεκεμβρίου ήταν οι πυρετικοί σπασμοί, οι οποίοι είναι αποτέλεσμα κάποιας «υπερδιέγερσης» του εγκεφάλου από το ερέθισμα του πυρετού. Συμβαίνει, όταν οι μύες του σώματος είναι πολύ «σφιχτοί» ή πολύ χαλαροί και άτονοι. Το φαινόμενο αφορά κυρίως στα παιδιά και δε σημαίνει βλάβη του εγκεφάλου, απλώς μια ευαισθησία λόγω της μικρής ηλικίας του παιδιού.

Η εμπειρία των σπασμών είναι τρομακτική για τους περισσότερους γονείς. Μείνετε ψύχραιμοι και μην πανικοβάλλεστε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

*  Κοιτάξτε το ρολόι και μετρήστε τη διάρκεια του επεισοδίου. Κατά κανόνα αυτό διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά.

* Μην ταρακουνάτε το παιδί για να συνέλθει. Οι παθολογικές κινήσεις θα σταματήσουν από μόνες τους. Αν προσπαθήσετε να τις σταματήσετε θα προκαλέσετε τραυματισμό.

* Μην τοποθετείτε οτιδήποτε μέσα στο στόμα του όπως χέρια, δάχτυλα, κουτάλια. Το παιδί δεν πρόκειται να καταπιεί τη γλώσσα του. Αντιθέτως κινδυνεύει να τραυματιστεί ή να πνιγεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

* Βάλτε το παιδί να ξαπλώσει σε πλάγια θέση, για να κρατηθούν ανοιχτές οι αεροφόρες οδοί. Η θέση αυτή επιτρέπει την έξοδο του σάλιου ή του εμετού.

Τα περισσότερα παιδιά κατά κανόνα ξεπερνούν αυτή την ευαισθησία μέχρι την ηλικία των 6 ετών. Οι απλοί πυρετικοί σπασμοί δεν προμηνύουν επιληψία, ούτε μπορούν να την προκαλέσουν. Αν όμως οι σπασμοί συνεχιστούν και σε μεγαλύτερη ηλικία θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα γιατρό. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης