Καθησυχαστικός εμφανίζεται σε συνέντευξή του στο «Πρακτορείο FM» ο διακεκριμένος Έλληνας παιδοογκολόγος του Λονδίνου δρ. Στέργιος Ζαχαρούλης, σχετικά με έρευνα του Harvard που ενοχοποιεί σε μεγάλο βαθμό τα εντομοκτόνα για λέμφωμα και λευχαιμία στα παιδιά.
Παράλληλα, ο Λαρισαίος επιστήμονας που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην καταπολέμηση του παιδικού καρκίνου μιλάει για την αφιλοκερδή συνεισφορά του στο Κοινωνικό Πολυϊατρείο «Υγεία» της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Πρόκειται για έναν Έλληνα που διαπρέπει στο εξωτερικό, αλλά το παιδικό χαμόγελο τον κάνει να επιστρέφει ξανά και ξανά στις ρίζες του και να στέκεται στο πλάι των ανασφάλιστων και άπορων καρκινοπαθών παιδιών.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
Την εβδομάδα που πέρασε διαβάσαμε μία μελέτη που ήταν λίγο τρομακτική, η οποία λέει ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε εντομοκτόνα σε εσωτερικούς χώρους είναι σχεδόν κατά 50% πιο πιθανό να αναπτύξουν λευχαιμία ή λέμφωμα. Από το Harvard προέρχεται η μελέτη και μάλιστα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the American Academy of Pediatrics». Έτσι κρίναμε σωστό να πάρουμε μία έγκυρη γνώμη. Κύριε Ζαχαρούλη, κατά πόσον ισχύει αυτή η μελέτη;
Η μελέτη, η οποία μόλις δημοσιεύτηκε, φυσικά προέρχεται από πάρα πολύ έγκριτη πηγή, αλλά συνολικά, όπως και για κάθε επιδημιολογική μελέτη του καρκίνου η οποία αφορά στα παιδιά, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στο πώς ερμηνεύουμε τα αποτελέσματα αυτά και ποιες είναι οι συστάσεις μας. Πιο συγκεκριμένα, θα έλεγα ότι οι ίδιοι οι συγγραφείς της μελέτης αυτής έχουν «ομολογήσει» στη μελέτη τους ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στη μεθοδολογία με την οποία έγινε, όπως ο μικρός αριθμός ασθενών, ο οποίος δεν μπορεί να δώσει ασφαλή αποτελέσματα στο να κάνουμε συγκεκριμένες συστάσεις. Είναι βέβαιο πάντως ότι οι γονείς πρέπει να είναι λίγο πιο προσεχτικοί στη χρήση των εντομοκτόνων. Διότι υπάρχει αυτή η υπόνοια, η υποψία επιδημιολογικά, ότι μπορεί να δημιουργείται πρόβλημα.
Άρα να μην τρομάζουν οι γονείς ότι αν χρησιμοποιούν εντομοκτόνα μέσα στο σπίτι τα παιδιά θα πάθουν λευχαιμία;
Όχι, νομίζω ότι αυτό είναι υπερβολικό. Από την άποψη ότι πρώτον δεν μπορεί να αποδειχθεί σαφώς και δεύτερον κανείς δεν μπορεί να αποδείξει με ακρίβεια ότι η χρήση εντομοκτόνων προκαλεί καρκίνο. Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα στο σπίτι μας και αν όντως έτσι ήταν η κατάσταση ο αριθμός των παιδιών που πάσχουν από λευχαιμία θα ήταν τεράστιος. Ευτυχώς δεν είναι. Καλό είναι βέβαια να είμαστε προσεχτικοί όπως για πολλά άλλα πράγματα, για το κάπνισμα, την ηλιακή ακτινοβολία κλπ.
Να γίνεται λελογισμένη χρήση ενδεχομένως και όχι όταν το παιδί είναι μέσα στο χώρο;
Ακριβώς. Και να αερίζονται καλά οι χώροι. Από κει και πέρα δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος πανικού για το κοινό και για τα παιδιά.
Το καλοκαίρι που ήρθατε στην Ελλάδα μας δώσατε καλά νέα. Μας είπατε ότι πλέον ο παιδικός καρκίνος έχει καλή πρόγνωση και ίαση σε μεγάλα ποσοστά, που μπορεί να φτάσουν και το 80%. Πραγματικά ελπιδοφόρο και από τις καλές ειδήσεις που εμείς χαιρόμαστε να λέμε και να γράφουμε. Θέλω σε αυτό το σημείο να αναφέρω το θεάρεστο έργο που επιτελείτε σε συνεργασία με τον μητροπολίτη Βαρνάβα Σταυρουπόλεως, ο οποίος έχει οργανώσει ιατρείο για τα ανασφάλιστα παιδάκια. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό.
Η πρώτη επίσκεψη που έκανα πριν μερικούς μήνες μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω από κοντά τον Μητροπολίτη Βαρνάβα, ο οποίος με πολλή μεγάλη ενέργεια και ενθουσιασμό έχει κατορθώσει να δημιουργήσει ένα ιατρείο για παιδιά που είναι ανασφάλιστα, άπορα ή που έχουν πρόβλημα στην πρόσβαση σε ιατρικές φροντίδες. Συγκινήθηκα με την πρωτοβουλία αυτή και προσφέρθηκα να συμμετάσχω. Ο Σεβασμιώτατος δέχτηκε με πολλή χαρά και τη δική μου προσφορά και ελπίζω να ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία στις αρχές Δεκεμβρίου. Θα έρχομαι κάθε τρεις τέσσερις μήνες, για να προσφέρω κι εγώ τις υπηρεσίες μου, όσο μπορώ στον περιορισμένο χρόνο που θα υπάρχει λόγω της μη μόνιμης παραμονής μου στην Ελλάδα. Συγχρόνως θα είναι και μία τεράστια ευκαιρία να δω ασθενείς και να πω την άποψή μου, αλλά και να συμμετάσχω κι εγώ σε αυτήν την πραγματικά θεάρεστη πρωτοβουλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη.
*Ο Δρ Στέργιος Ζαχαρούλης είναι διευθυντής του Παιδιατρικού-Ογκολογικού Τμήματος στη «Harley Street Clinic του Λονδίνου» και Διευθυντής Παιδο-Νευροογκολογίας στο «The Royal Marsden NHS Foundation Trust» του Λονδίνου.
Πηγή: ΑΜΠΕ