Φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και δημητριακά, λίγο κόκκινο κρέας, ψάρι και θαλασσινά, όσπρια, ελαιόλαδο και λιγότερο αλάτι και ζάχαρη θα πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή ενός παιδιού για τη σωστή σωματική, νοητική και ψυχική του ανάπτυξη.

Ακολουθούν 12 χρήσιμες συμβουλές στις οποίες συνοψίζεται η υγιεινή διατροφή του παιδιού:

1. Καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας λαχανικών και φρούτων.
2. Δώστε τους καθημερινά γάλα, γιαούρτι ή τυρί. Μην δίνετε ημι-αποβουτυρωμένο γάλα ή γιαούρτι σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών.
3. Φροντίστε το παιδί να καταναλώνει καθημερινά δημητριακά, όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα, όπως ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης και αναποφλοίωτο ρύζι.
4. Τα παιδιά άνω των 2 ετών θα πρέπει να καταναλώνουν κόκκινο ή λευκό κρέας 2-3 φορές την εβδομάδα. Επιλέξτε τα άπαχα μέρη και αποφύγετε το τηγάνισμα και το ψήσιμο στα κάρβουνα.
5. Κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών 2-3 φορές την εβδομάδα, φροντίζοντας τη μία τουλάχιστον φορά το ψάρι που καταναλώνει το παιδί να είναι λιπαρό.
6. Βάλτε τα όσπρια στη διατροφή του -τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
7. Το ελαιόλαδο θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή στις σαλάτες και στο μαγείρεμα.
8. Μην δίνετε καθημερινά στο παιδί τρόφιμα με αλάτι και ζάχαρη.
9. Φροντίστε το παιδί να καταναλώνει 4-7 αυγά την εβδομάδα, συνυπολογίζοντας τα αυγά που περιέχονται στα γλυκά.
10. Το παιδί θα πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον τρία κύρια γεύματα και ένα μικρογεύμα την ημέρα, με μεγάλη έμφαση στο πρωινό.
11. Τα γεύματα θα πρέπει να είναι μαγειρεμένα στο σπίτι με υγιεινό τρόπο, να πραγματοποιούνται σε χώρο όπου δεν υπάρχει τηλεόραση και -αν είναι δυνατόν- με όλη την οικογένεια συγκεντρωμένη. Οι γονείς λειτουργούν ως πρότυπο για τα παιδιά.
12. Τα παιδιά θα πρέπει τέλος να πίνουν αρκετό νερό.

Πηγή: stogiatro.gr