Μετά την εποχή των ατελείωτων “γιατί” με τα οποία μας βομβαρδίζουν, τα παιδιά νιώθουν πανέτοιμα να βγουν στον κόσμο και να αντιμετωίσουν όλα εκείνα που μας κάνουν να χάνουμε τον ύπνο μας.
 
Σήμερα η επαφή των μικρών φίλων μας με το διαδικτύο ξεκινάει πριν ακόμη αρχίσουν το σχολείο. Με διάπλατα τα μάτια τους ρουφούν σαν σφουγγάρι τους θησαυρούς της γνώσης και τους νέους κόσμους που ανοίγονται μπροστά τους με το πάτημα ενός κουμπιού.
 
Πληροφορίες, παιχνίδια, ακόμη και βοηθήματα για το σχολείο. “Μαμά κοίτα!” αναφωνεί ο μικρός χάκερ βλέποντας έναν δεινόσαυρο να ζωντανεύει στην οθόνη του υπολογιστή κάνοντας click πάνω στο βίντεο.
 
“Μπράβο μωρό μου”, επιβραβεύουμε την ικανότητά του. Οι λέξεις click, link, internet συμπληρώνουν το παιδικό του λεξιλόγιο.
 
Από τη μία πλευρά τα θετικά του internet. Πληθώρα πληροφοριών κατακλύζουν το μυαλουδάκι του παιδιού σας. Από την άλλη πλευρά όμως έχετε αναρωτηθεί τους κινδύνους που ελλοχεύει η άκριτη επαφή με το διαδίκτυο;
 
“Κομμένο το internet, ακούς;” αποφαινόμεθα όταν αντιληφθούμε ότι το παιδί μπαίνει σε απαγορευμένες σελίδες.
 
Αυτό δεν είναι λύση. Το internet είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας στις μέρες μας. Γι’ αυτό και θα πρέπει να ορίσουμε κανόνες για την χρήση του διαδικτύου στο σπίτι. Αυτοί οι κανόνες θα λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας των παιδιών.
 
Ως γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με την εταιρεία παροχής που έχουμε επιλέξει και να μάθουμε τρόπους για να μπλοκάρουμε την είσοδο σε ιστοσελίδες που κάθε άλλο παρά εκπαιδευτικές είναι.
 
Ακόμη, θα πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση με τους μικρούς χρήστες προκειμένου να τους ενημερώσουμε ότι δεν θα πρέπει να δίνουν ποτέ προσωπικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση ή όνομα σχολείου σε αγνώστους.
 
Επιπροσθέτως, να μη συμφωνούν σε συναντήσεις με ανθρώπους που γνώρισαν χωρίς την άδειά μας.
 
Με την ευρεία χρήση του διαδικτύου βρίσκουν “τρύπες” για να εισχωρήσουν κυκλώματα παιδεραστίας τα οποία απλώνουν τα πλοκάμια τους σε όλο τον κόσμο και να προσεγγίσουν τα θύματά τους.
 
Οφείλουμε, λοιπόν, να τους ζητούμε να μοιράζονται μαζί μας εικόνες ή κείμενα που βρήκαν στο διαδίκτυο, τα οποία τους ανησυχούν ή τους τρομάζουν.
 
Τέλος, να διακόπτουμε συνομιλιές μέσω chat και να μας ενημερώσουν όταν κάποιοι τους κάνουν να νιώθουν άβολα.
 
Συμπερασματικά, πείτε “ναι” στη χρήση του διαδικτύου… υπό όρους! 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης