Τα τελευταία χρόνια, η παχυσαρκία έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. Μια και είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά, πρέπει να εξεταστεί από πολλές πλευρές.

Παρακάτω θα εξετάσουμε τα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας αλλά και το πώς αυτή αντιμετωπίζεται:

Ένα παιδί που γεννιέται από δύο παχύσαρκους γονείς, έχει 50% πιθανότητες να γίνει παχύσαρκο, ενώ αν ο ένας από τους δύο είναι παχύσαρκος οι πιθανότητες μειώνονται στο 25%.

Η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντική νόσος, με την κληρονομικότητα να κατέχει εξέχοντα ρόλο. Σε ορισμένες οικογένειες είναι ολοφάνερο ότι γονείς και παιδιά έχουν παρόμοια σωματική κατανομή και αυξημένο σωματικό βάρος.

Τα γονίδια είναι μια υπόθεση που τα χέρια μας προς το παρόν είναι «δεμένα», καθώς είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε.

Όμως, η παχυσαρκία δεν είναι μια οικογενειακή υπόθεση, λόγω του γενετικού υλικού, αλλά και λόγω συμπεριφορών.

Οι γονείς δεν μεταδίδουν μόνο γενετικό υλικό στα παιδιά, αλλά και νοοτροπίες – συμπεριφορές. Όταν ένα παιδί μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον όπου οι γονείς τρώνε γλυκά, τηγανητά, πατατάκια και δεν αθλούνται, το παιδί μαθαίνει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο.

Στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει με την εκπαίδευση των γονιών. Η καλύτερη μέθοδος για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας είναι να συμμετέχει στην προσπάθεια όλη η οικογένεια, ακόμη και αν κάποια μέλη της έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Στην προσπάθειά μας να μειώσουμε την παιδική παχυσαρκία, θα πρέπει επομένως να βάλουμε στο στόχαστρό μας όχι τα παιδιά και τις κακές τους συνήθειες, αλλά τους γονείς και τους δασκάλους, καθώς οι δύο πιο σημαντικές επιρροές στη ζωή των παιδιών είναι η οικογένεια και το σχολείο.

Αυτό που θα πρέπει να έχουν κατά νου οι γονείς είναι ότι μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν μόνιμη επίδραση στο βάρος και την υγεία ολόκληρης της οικογένειας.

Για παράδειγμα:

1. Κλείστε την τηλεόραση την ώρα του φαγητού.

2. Μειώστε τις ώρες που τα παιδιά κάθονται στην τηλεόραση ή σε υπολογιστή. Τηρήστε όμως και οι γονείς αυτή τη συνήθεια.

3. Επινοήστε τρόπους και ευχάριστες δραστηριότητες να ασκείστε μαζί με τα παιδιά σας.

4. Μπορείτε να θέσετε ως στόχο όλη την εβδομάδα να τρώτε για απογευματινό 2 φρούτα, αντί για κάποιο σνακ πλούσιο σε ζάχαρη και λιπαρά.

5. Περιορίστε τα γεύματα που τρώτε έξω από το σπίτι.

6. Παροτρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στα ψώνια και στην προετοιμασία του φαγητού.

Πηγή: mednutrition