Πώς θα φέρετε εις πέρας τις καθημερινές υποχρεώσεις που αφορούν στην οικογένειά σας; Με λίγη οργάνωση.

Ακόμα και μια οικογένεια χρειάζεται οργάνωση για να γίνονται όλα στην ώρα τους, να ακούγεται η φωνή όλων των μελών, να καλύπτονται οι ανάγκες τους, να βοηθούν όλοι στις δουλειές που πρέπει να γίνουν και να μένει ελεύθερος χρόνος για παιχνίδι με τα παιδιά και κουβεντούλα με τον σύντροφό σας. Πώς θα γίνουν όλα αυτά; Με μερικά, απλά βήματα που μπορείτε να εφαρμόσετε από σήμερα κιόλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κουβέντα με τον σύντροφό σας. Κάθε εβδομάδα μπορείτε να καθιερώσετε ένα μισάωρο που θα οργανώσετε ό,τι αφορά το σπίτι και την οικογένειά σας, από λογαριασμούς που πρέπει να πληρώσετε μέχρι τις επερχόμενες διακοπές ή κάποιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ σας. Όταν έχετε συνηθίσει εσείς τη διαδικασία, προτείνετε και στα παιδιά σας να συμμετέχουν, καθώς μπορούν και εκείνα ήδη από μικρή ηλικία να βοηθήσουν στο νοικοκυριό.

Κοινό ημερολόγιο. Ό,τι συμφωνείτε την ώρα της κουβέντας είναι καλό να το καταγράφετε σε ένα ημερολόγιο που στη συνέχεια θα κρεμάσετε στον τοίχο. Αυτό θα είναι βοηθητικό ώστε να τσεκάρετε καθημερινά τις εκκρεμότητες που έχει ο καθένας αλλά και για να υπενθυμίσετε ο ένας στον άλλον τις ευθύνες που έχει αναλάβει, όπως συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Ξεκάθαρες αρμοδιότητες. Το ημερολόγιο για να είναι βοηθητικό οφείλει να είναι ξεκάθαρο. Οπότε μην συμφωνήσετε μόνο, για παράδειγμα, ποιος θα μαγειρέψει αλλά και τι θα μαγειρέψει. Έτσι θα ξέρετε ήδη από την αρχή της εβδομάδας τι θα χρειαστείτε και θα επισκεφτείτε το super market μόνο μία φορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φροντίστε να είστε ρεαλιστές με τους στόχους που θέτετε. Δείτε τους χρόνους σας την εβδομάδα που έρχεται και μη φορτώνετε το πρόγραμμά σας παραπάνω, αν είναι ήδη επιβαρυμένο. Η λίστα με τις υποχρεώσεις φροντίστε να περιλαμβάνει πράγματα που ευχαριστιέστε να κάνετε αλλά και πράγματα τα οποία είναι σύμφωνα με τις ικανότητές σας ή το ημερήσιο πρόγραμμά σας (εάν κάποιος δουλεύει πιο αργά μέσα στη μέρα μπορεί να αναλάβει να πάει στην τράπεζα ή το ταχυδρομείο).

Θέστε προτεραιότητες. Ξεκινήστε από τις άμεσες και πιο μικρές υποχρεώσεις (π.χ. αγορές, επίσκεψη στο σχολείο του μικρού σας) και στη συνέχεια θέστε μεγαλύτερους στόχους (όπως π.χ. αναδιοργάνωση στα ντουλάπια της κουζίνας).

Ξεκινήστε νωρίς. Λένε πως το πρωινό πουλί πιάνει το ψάρι, οπότε καλό θα ήταν να ξεμπερδέψετε νωρίς με τις δουλειές σας και να αφήσετε τον ελεύθερο χρόνο για πιο αργά μέσα στη μέρα που θα είστε όλοι πιο κουρασμένοι. Βάλτε το ξυπνητήρι μισή ώρα πιο νωρίς και ξεκινήστε αποφασισμένοι να μην αφήσετε για αύριο καμιά σημερινή υποχρέωση. Εάν δεν το κάνετε πιθανότατα, θα θερίσετε θύελλες στο τέλος της εβδομάδας!

Προσοχή στα διαλείμματα. Είναι φυσικό να θέλετε ανάμεσα στις δουλειές να κάνετε ένα διάλειμμα. Προσέξτε, όμως, μην παρασυρθείτε. Βάλτε ένα χρονικό όριο, για παράδειγμα 10 λεπτά, και ενεργοποιήστε το ξυπνητήρι του κινητού σας για να σας υπενθυμίσει να στρωθείτε και πάλι στη δουλειά. Όσο κάνετε διάλειμμα, μπορείτε να ξαπλώσετε στον καναπέ, να τσιμπήσετε κάτι, να πάτε μια μικρή βόλτα το τετράγωνο ή να βγείτε στο μπαλκόνι να χαζέψετε. Προσοχή μόνο στην τηλεόραση και τον υπολογιστή, μια και είναι εύκολο να ξεχαστεί κανείς και να κολλήσει με τις ώρες!

Πηγή: happyparenting.gr
Eπιμέλεια: Κατερίνα Θέου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης