Aν το μικρό σας λατρεύει τον αθλητισμό, ενισχύστε τις αντοχές και τις επιδόσεις του προσφέροντάς του ένα θρεπτικό μενού κατάλληλο για τις ανάγκες του, σύμφωνα με τους ειδικούς δώστε του λιγότερο επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Όπως το καστανό ρύζι, μαύρο ψωμί, τα ολικής άλεσης ζυμαρικά και δημητριακά και τις διαλυτές φυτικές ίνες (όπως το κουάκερ).

 Οι ανεπεξέργαστοι αμυλούχοι υδατάνθρακες συντελούν στο να διατηρούνται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σταθερά για περισσότερη ώρα, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται το παιδί που αθλείται.

Επίσης τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες που εξασφαλίζουν ανάπτυξη των μυών και χτίσιμο του σκελετού. Το παιδί θα πρέπει να τρώει ένα γεύμα με βάση τις πρωτεΐνες την ημέρα. Γι αυτό, φροντίστε ώστε το καθημερινό του διαιτολόγιο να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως αβγά, ψάρια, πουλερικά, κρέας και όσπρια. Να μην ξεπερνάει όμως το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο με βάση την ηλικία του, διότι η περίσσεια πρωτεΐνης θα αποθηκευθεί ως λίπος.

 Αλλά και τροφές πλούσιες σε ασβέστιο όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι βοηθούν στο χτίσιμο του σκελετού, που όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως έχουν ανάγκη, για να αναπτυχθούν και να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα αποθέματα ασβεστίου που θα τους συνοδεύουν στην ενήλικη ζωή. Στην περίπτωση όμως που αθλούνται η ανάγκη για γερό σκελετό είναι περισσότερο επιβεβλημένη. Να θυμάστε ότι δεν θα πρέπει να του προσφέρετε τα γαλακτοκομικά σε συνδυασμό ή σε σύντομο χρονικό διάστημα με τσάι ή φυσικούς χυμούς, διότι εμποδίζεται η απορρόφηση του ασβεστίου. Επίσης, να μην συνδυάζονται με τρόφιμα όπως αβγά ή ψάρια διότι είναι πλούσια σε φώσφορο, που δεσμεύει το ασβέστιο και δεν το αφήνει να απορροφηθεί από τον οργανισμό.

Τέλος οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D όπως συκώτι, κρόκος αβγού, λαυράκι, φαγκρί, κολιός, σαρδέλες, εμπλουτισμένες μαργαρίνες και εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση και τη χρησιμοποίηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το έντερο. Σε συνεργασία με άλλες ορμόνες ρυθμίζει τη συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα, ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού, προάγοντας έτσι το σχηματισμό των οστών και των δοντιών.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου