Περί τα 6,3 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο και πάνω από το 40% απ’ αυτά είναι νεογέννητα.
Σύμφωνα με τη UNICEF, o άμεσος θηλασμός μέσα στην πρώτη ώρα μετά τη γέννηση μπορεί να αποτρέψει έναν στους πέντε θανάτους βρεφών. «Αυτό μεταφράζεται σε 500.000 παιδικούς θανάτους κάθε χρόνο ή σε περισσότερους από 1.500 κάθε μέρα» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της ελληνικής εθνικής επιτροπής της UNICEF Ηλίας Λυμπέρης, επισημαίνοντας ότι «με αυτόν τον απλό και φυσικό τρόπο, θα μπορούσε να μειωθεί η παιδική θνησιμότητα παγκοσμίως κατά 25-30%».
Κατά την ολοκλήρωση της εφετινής εβδομάδας μητρικού θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου), οι πλέον ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι ο μητρικός θηλασμός μπορεί να αποτελέσει «επένδυση για μια ζωή».
Ο διακεκριμένος καθηγητής και διευθυντής της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Χρούσος Γεώργιος τονίζει κατά τη διάρκεια επιστημονικού συμποσίου στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών, ότι «πλέον έχει αποδειχθεί και γενετικά ότι ο μητρικός θηλασμός μπορεί να είναι 100% θετικός για την υγεία του νεογνού».
Από τη μεριά της, η παιδίατρος Ερασμία Γιατράκου, αναλύοντας τις εξαιρετικά σημαντικές ανοσολογικές ιδιότητες του μητρικού γάλακτος, εξηγεί ότι συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη λοιμώξεων, στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος του νεογνού, ενώ παρατηρείται επίσης αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδης δράση. Προστατεύει ακόμη από γαστρεντερικές διαταραχές το αναπνευστικό σύστημα του μωρού, προλαμβάνει ουρολοιμώξεις, ωτίτιδες, γαστρεντερίτιδες, καθώς επίσης και σοβαρές μορφές ιλαράς. «Εκατομμύρια χρόνια πειραμάτων από τη φύση είναι δύσκολο να αναπαραχθούν στο εργαστήριο» τονίζει η κα Γιατράκου.
«Δεν μιλάμε για ένα βιολογικό προϊόν, αλλά για ένα εξατομικευμένο φάρμακο». Με αυτά τα λόγια και στο ίδιο μήκος κύματος η παιδίατρος Μαρία Δασοπούλου, επιμελήτρια στο Νοσοκομείο Παίδων, κάνει λόγο για 268 πρωτεΐνες οι οποίες εμπεριέχονται στο μητρικό γάλα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η μη λήψη του από το νεογνό συνδέεται και με την αύξηση της τάσης παχυσαρκίας κατά την ενήλικη ζωή του.
Μέσω του θηλασμού, η μητέρα εξασφαλίζει για το παιδί της ιδανική αύξηση, ανάπτυξη σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία, σύμφωνα με τη Φανή Πεχλιβάνη, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Μαιευτικής του ΤΕΙ Αθηνών. Η κα Πεχλιβάνη επισημαίνει, επίσης, τα σημαντικά οφέλη όχι μόνο για το παιδί αλλά και για την ίδια τη μητέρα, αφού έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνεται η αυτοεκτίμησή της και μειώνονται οι τάσεις κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών, όπως είπε, χαρακτηρίζοντας το μητρικό γάλα ως το «Κέρας της Αμάλθειας».
Η υπεύθυνη διευθύντρια Β’ Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» Φανή Ανατολίτου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζήτησε τη στήριξη της Πολιτείας προκειμένου να ενισχυθεί η τράπεζα γάλακτος για τα άρρωστα και πρόωρα νεογνά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ευαισθητοποίησης των γυναικών στο συγκεκριμένο ζήτημα, προκειμένου να αναπτυχθεί ένας πολιτισμός μητρικού θηλασμού.
«Να γίνει ο μητρικός θηλασμός μόδα» λέει o Ηλίας Λυμπέρης, εκ μέρους της UNICEF, καθώς μεταξύ όλων των άλλων «ενισχύοντας τον δεσμό μητέρας-παιδιού, ο μητρικός θηλασμός συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου και δημιουργεί εξυπνότερα παιδιά».
Τέλος, όπως έκανε γνωστό ο κ. Λυμπέρης, η UNICEF, πέρα από δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης επιστημόνων, επαγγελματιών και πολιτών, αφενός εφαρμόζει τον θεσμό των «φιλικά προς τα βρέφη νοσοκομείων» σε μαιευτήρια που προωθούν τον μητρικό θηλασμό και αφετέρου βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη World Alliance for Breastfeeding Action, για τη σωστή εφαρμογή του Διεθνούς Κώδικα Μάρκετινγκ εκ μέρους εταιρειών και νοσοκομείων στο θέμα της προώθησης υποκατάστατων του μητρικού γάλακτος.