Σήμερα θα σας μυήσω στο θαυμαστό κόσμο της μπατζίνας… Ξέρεις από μπατζίνα; Όχι, δεν είναι ακόμη ένα άρθρο σχετικά με τη γυναίκα στην αστυνομία, μπα-τσίνα αλλά πρόκειται για την καρδιτσιώτικη ΜΠΑΤΖΙΝΑ!

Αυτή είναι η αναγνωριστική ερώτηση που απευθύνουν δύο Καρδιτσιώτες μεταξύ τους. Για να ακολουθήσουν τα «Γεια σου, ρε πατρίδα», «Εσύ από πού είσαι;» κλπ.

Όλα τα παιδικά μου χρόνια έχουν το άρωμα της μπατζίνας και μια αίσθηση «λαδίλας» στα χέρια. Σούρουπο στο χωριό η μπατζίνα έκανε την εμφάνισή της στο ταψί μαζί με τη γιαγιά από τον ξυλόφουρνο… Μαζευόταν για να γευτούμε μία πίτα που ακροβατεί ανάμεσα στο τυρόψωμο και την τυρόπιτα. Η μαμά μου ακόμη μου λέει ότι μικρή της ζητούσα κλαίγοντας να μου κάνει μπατζίνα στο τηγάνι!

Με την μπατζίνα μεγάλωσαν γενιές και γενιές και θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερες, αφού η συνταγή της περνά από μάνα σε κόρη. Δεν απαιτεί χρόνο παρασκευής ούτε κόστος. Πολλές φορές υποκαθιστά στα θεσσαλικά σπίτια το ψωμί.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΠΑΤΖΙΝΑΣ

¼ Τυρί Φέτα ή κίτρινο τυρί

1lt γάλα

3 κούπες αλεύρι

Προετοιμασία: 15 λεπτά

Χρόνος παρασκευής: 45 λεπτά

Ρίχνουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι ανά χούφτες, όπως λένε οι παλιές, με το γάλα και το τυρί (φέτα ή κίτρινο τυρί), της αρεσκείας σας και τα αναμειγνύουμε. Αν δούμε ότι είναι παχύρευστο ρίχνουμε κι άλλο αλεύρι.

Αφήνουμε τον χυλό για λίγο να φουσκώσει μ’ ένα πανί από πάνω.

Λαδώνουμε το ταψί και αδειάζουμε το περιεχόμενο της λεκάνης. Ρίχνουμε λάδι και από πάνω και πασπαλίζουμε με τυρί.

Το βάζουμε στο φούρνο στους 200ο C και το αφήνουμε για να ψηθεί 45 λεπτά. Η μπατζίνα σας είναι έτοιμη!

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

– Στην ίδια συνταγή μπορείτε να προσθέσετε και ξύσμα κολοκύθας, οπότε θα χρειαστείτε 4 κούπες αλεύρι.

– Όπως λέει και η Λελίτσα μπορείτε από πάνω να την στολίσετε με φρέσκια ντομάτα ή λουκάνικο χωριάτικο. Φυσικά τότε μιλάμε για την καρδιτσιώτικη πίτσα. Μμμμμ!

ΑΚΟΜΗ:

– Συνοδέψτε τη με λαδερό φαγητό!!! Η «λαδίλα» στη νιοστή, δηλαδή απόλαυση. Μην ντραπείτε να βουτήξετε ακόμη και στη σαλατούλα! (Δεν σας φοβάμαι ξέρετε εσείς.)

– Τα παιδιά σας θα την ΛΑΤΡΕΨΟΥΝ!