Η σωστή και πλήρης διατροφή των παιδιών είναι ένα θέμα που απασχολεί σοβαρά τους γονείς. Βέβαια, η διατροφική παιδεία δεν έχει να κάνει μόνο με το περιεχόμενο του πιάτου τους. Ας δούμε λοιπόν τις 10 αρχές για την παιδική διατροφή, που θέτουν τις βάσεις για σωστή ανάπτυξη και υγιή ζωή.

1. Εν αρχή ην το πρωινό!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι το πρώτο γεύμα της μέρας και το πιο σημαντικό! Ειδικά για τα παιδιά που χρειάζονται ενέργεια για το σχολείο, το διάβασμα και τις αθλητικές δραστηριότητες το πρωινό δεν πρέπει ποτέ να παραλείπεται. Ιδανικά βάλτε στο πιάτο του 1 μερίδα γαλακτοκομικού (π.χ. γάλα, γιαούρτι, τυρί), 1 μερίδα δημητριακών (π.χ. ψωμί, δημητριακά ολικής άλεσης, κουλούρι Θεσσαλονίκης) και 1 μερίδα φρούτου ή λαχανικού, και αμέσως έχετε ένα ισορροπημένο, πλήρες γεύμα!

2. Γάλα, το αναντικατάστατο

Πολύτιμη και ολοκληρωμένη τροφή, το γάλα είναι απαραίτητο για τα παιδιά. Το γάλα και ειδικά το αγελαδινό περιέχει όλα σχεδόν τα συστατικά που χρειάζεται ο παιδικός οργανισμός: είναι πλούσιο σε μακροθρεπτικά συστατικά δηλαδή πρωτεΐνες, λιπαρά και υδατάνθρακες, πολλές βιταμίνες των συμπλεγμάτων Α, Β, D, Κ, σημαντικές ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου, κάλιο, ιώδιο, μαγνήσιο κ.ά. Και γιατί είναι τόσο σημαντικό για την ανάπτυξη των παιδιών; Το ασβέστιο που περιέχει βοηθά στην ανάπτυξη των οστών και στη δημιουργία γερών δοντιών, γι’ αυτό είναι απαραίτητο στον αναπτυσσόμενο παιδικό οργανισμό. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση ασβεστίου κατά την νηπιακή ηλικία πρέπει να είναι 500mg/ημέρα για παιδιά 1-3 ετών (1-2 ποτήρια) και 800 mg/ημέρα για παιδιά 3-6 ετών (2-3 ποτήρια).
Σημείωση: Καλό είναι τα παιδιά να καταναλώνουν γάλα χαμηλών λιπαρών, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή κακάο που του προσθέτουν θερμίδες, ενώ το κακάο μειώνει και την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό. Επίσης, αν δεν του αρέσει η γεύση του σκέτου γάλακτος, μπορείτε να το προσθέσετε σε smoothies και υγιεινά milkshakes με φρέσκα φρούτα ή να το αντικαταστήσετε με γιαούρτι ή τυρί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερα στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης