Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί αν θα πρέπει να στείλετε το παιδί σας στον παιδικό σταθμό; Αν θα είναι ασφαλές, ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει και πόσο δύσκολο θα του είναι να ανεξαρτητοποιηθεί από την οικογένεια και φυσικά τη μαμά του.
Στις μέρες μας η εργαζόμενη μητέρα που τα δίνει όλα, είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και ιδιαίτερα όταν στην οικογένεια δεν υπάρχουν γιαγιάδες και παππούδες, τουλάχιστον σε κοντινή μας απόσταση, αναγκαζόμαστε να στείλουμε τα λατρεμένα μας στον παιδικό σταθμό.
Είναι σημαντικό για τη σωστή επιλογή ενός παιδικού σταθμού να είμαστε προσεκτικές ως προς το χώρο και το προσωπικό. Αν είναι δυνατόν να τους περάσουμε από εξονυχιστικό έλεγχο, αφού σε αυτούς θα εμπιστευθούμε τα πολύτιμα παιδιά μας. Μπορούμε να μιλήσουμε ωστόσο και με άλλους γονείς για να δούμε κατά πόσο είναι ευχαριστημένοι, για το πώς αντιμετωπίζουν τα δικά τους παιδιά. Το προσωπικό θα πρέπει να είναι καλά εκπαιδευμένο, έτσι ώστε να τους προσφέρει σωστές γνώσεις και τρόπους ανάλογα με την ηλικία τους.
Ωστόσο, ο παιδικός σταθμός έχει και τα καλά του. Το παιδί μαθαίνει να είναι ανεξάρτητο και σιγά- σιγά αποκτά καλύτερη κοινωνική συμπεριφορά. Μαθαίνει να λειτουργεί μέσα σε μία ομάδα, ενδιαφέρεται για τους άλλους και αναγνωρίζει τους κανόνες.
Το σημαντικότερο είναι να του δώσουμε να καταλάβει ότι ο παιδικός σταθμός είναι ένας χώρος ασφαλής όπου θα παίζει, θα μαθαίνει, θα επικοινωνεί και η μανούλα ή ο πατερούλης θα είναι εκεί όταν αυτό τους θελήσει. Έτσι με αυτές τις συνθήκες θα είναι μία ευχαρίστηση γι’ αυτά και θα τα προετοιμάσει να αντιμετωπίσουν με ευκολία το σχολείο.
Εμείς ως γονείς θα πρέπει να αφιερώνουμε αρκετό χρόνο μαζί τους αφού επιστρέψουν στο σπίτι για να δούμε πως ήταν η μέρα τους, αλλά και γιατί τα παιδιά μας έχουν ανάγκη από τη δική μας παρουσία, το δικό μας χάδι, την δική μας μελωδική φωνή, το δικό μας φαγητό, την δική μας επιβράβευση, τη δική μας τρυφερότητα, το άρωμα ΜΑΜΑΣ.