Η νηστεία κρύβει διάφορους κινδύνους, αφού αποκλείονται από το διαιτολόγιο βασικές ομάδες τροφίμων, γαλακτοκομικά και το κρέας. Όμως με την κατάλληλη προσοχή μπορούμε να καλύψουμε τις διατροφικές ανάγκες ενός παιδιού κατά την περίοδο της νηστείας.

Για να είναι ισορροπημένο το διαιτολόγιο του παιδιού και κατά την περίοδο της νηστείας θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ψωμί, θαλασσινά, λαδερά αλλά και ζυμαρικά, ώστε να αυξάνεται και η πρόσληψη φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών, λιπαρών οξέων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Και φυσικά θα πρέπει να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και ασβέστιο.

Το ασβέστιο, είναι το στοιχείο που προσδίδει σωστή δομή και ισχυροποίηση των οστών. Καλές πηγές ασβεστίου κατά την περίοδο της νηστείας είναι οι ξηροί καρποί, το μπρόκολο, ο χαλβάς, και τα λαχανικά και χυμοί εμπλουτισμένοι με ασβέστιο. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών είναι υπεύθυνη για την ομαλή ανάπτυξη. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, είναι τα όσπρια, το ρύζι, η σόγια, ο χαλβάς, τα οστρακοειδή, το σουσάμι, το ταχίνι, τα θαλασσινά και το σιτάρι.