(Θέλεις να μάθεις τι σημαίνει; Συνέχισε να διαβάζεις….)

Η μισόντρα είναι πίτα. Τι πίτα; Η βλάχα-πίτα…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ας τα πάρουμε από την αρχή τα πράγματα. Υπάρχει άνθρωπος που δεν του αρέσει ο τραχανάς; Μήπως δεν μπορείτε να τον απολαύσετε σκέτο; Ήρθε η Λέλα για να μας διδάξει τον τρόπο που μικροί και μεγάλοι θα απολαύσετε τον τραχανά σε μια νόστιμη και τραγανή πίτα.

Ανασκουμπώστε τα μανίκια σας και ξεκινάμε για το παιχνίδι της μαγειρικής φαντασίας, πάλι με μια συνταγή από την Καρδίτσα; Δεν πιστεύω να βαρεθήκατε…

Ο ουρανίσκος σας θα ξετρελαθεί από τον τρόπο που ο τραχανάς δένει με το γάλα και το καλαμποκάλευρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΥΛΙΚΑ

Για την βάση της μισόντρα, θα χρειαστούμε:

1 ½ κούπα γάλα

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

4 κούπες καλαμποκάλευρο

Μισή κούπα λάδι

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Ψήσιμο: 45 λεπτά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ (Με πήραν τα σκάγια…)

Βήμα 1ο: Ανακατεύουμε το γάλα με το καλαμποκάλευρο μέχρι να γίνει τύποις ζυμάρι.

Βήμα 2ο: Αλείφουμε το ταψί με μισό φλιτζάνι λάδι.

Βήμα 3ο: Απλώνουμε το μείγμα καλαμποκάλευρου στο ταψί και «χτίζουμε» (όχι στην άμμο παλάτια) αλλά τις γωνίες πάνω στο ταψί για να στηριχθεί ο τραχανάς που θα ρίξουμε.

ΤΡΑΧΑΝΑΣ (Είσαι και φαίνεσαι!)

2 κούπες τραχανά

5 κούπες νερό

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ (Στ’ άρματα εμπρός στον αγώνα)

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τον τραχανά. Ρίχνουμε πρώτα το νερό, το αλάτι και σιγά-σιγά τον τραχανά, παράλληλα αναδεύουμε το μείγμα μέχρι να το δούμε να γίνεται ένας πηχτός χυλός.

Αδειάζουμε τον τραχανά στο ταψί που πριν είχαμε απλώσει το καλαμποκάλευρο. Αφού αδειάσουμε το περιεχόμενο ρίχνουμε από πάνω τυρί φέτα και μισή κούπα λάδι. Για το τέλος πασπαλίζουμε την πίτα με λίγο καλαμποκάλευρο για να κλείσει, όχι όμως πάρα πολύ (υπολογίστε ένα φλιτζανάκι).

Ψήνουμε την μισόντρα ή την τραχανόπιτά μας στους 200ο C για 45 λεπτά.

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

  1. Μπορείτε να προσθέσετε από πάνω από τον τραχανά που έχετε αδειάσει στο ταψί φέτες ζαμπόν καπνιστό ή προσούτο.
  2. Ακόμη μπορείτε να αντικαταστήσετε τη φέτα με τυρί της αρεσκείας σας.
  3. Ακόμη μπορείτε να την φτιάξετε με φύλλο κρούστας κατά αντίστοιχο τρόπο (απλώνετε 20 κάτω προσθέτετε το μείγμα και βάζετε από πάνω και άλλα 10 φύλλα)
  4. Δοκιμάστε την ζεστή… Σε παγωμένες χειμωνιάτικες νύχτες είναι το πιο νόστιμο ορεκτικό αλλά και κυρίως.
  5. Είναι πάνω από όλα υγιεινό και με λίγες θερμίδες. Μην ξεχνάτε ότι το καλαμποκάλευρο έχει λιγότερες θερμίδες από το αλεύρι.
  6. Ενδείκνυται στην απλή του μορφή για ασθενείς και οδοιπόρους.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης