Τα σχολεία έχουν ξεκινήσει και είναι η καλύτερη περίοδος για να διαλέξετε, εκτός από καινούρια τσάντα, τετράδια και μολύβια και το σωστό κολατσιό που θα τρώει το παιδί σας.

Το κολατσιό στο σχολείο αποτελεί τη «θρεπτική γέφυρα» μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού. Πρέπει να παρέχει στο παιδί τα θρεπτικά συστατικά που θα διατηρήσουν την ενέργειά του, χωρίς να έχει πολλές θερμίδες.

Tα περισσότερα παιδιά είναι δύσκολα στο φαγητό. Συνήθως απορρίπτουν τροφές πολύτιμες για τον οργανισμό τους, ενώ καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες τυποποιημένα σνακ, τα οποία βρίσκονται στα κυλικεία των σχολείων. Kαι αν στο σπίτι είναι λίγο- πολύ εύκολο να ελέγξετε την ποιότητα του φαγητού τους, στο σχολείο είναι σίγουρα πολύ πιο δύσκολο. 

Ακολουθείστε κάποιες συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν:

*Κάθε κολατσιό θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει ένα φρούτο, ένα σάντουιτς ακόμα και μπισκότα που θα έχετε φτιάξει εσείς.

*Πολύ ωραία σάντουιτς γίνονται και μόνο με τυρί, μπορούμε να προσθέσουμε όμως και λίγο αγγούρι ή ντομάτα.

*Τα σπιτικά σνακ και τα φρούτα είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Επιλέξτε και φτιάξτε τους σουσαμένιο κουλούρι, σταφιδόψωμο, μουστοκούλουρο, κέικ, χυμούς χωρίς ζάχαρη ή φρουτοσαλάτα.

Το θέμα είναι να υπάρχει ποικιλία. Φτιάξτε ένα εβδομαδιαίο πλάνο, έτσι ώστε να υπάρχουν εναλλαγές και να μη βαριέται το παιδί. Θα μπορούσατε ακόμη και να το βάλετε να συμμετάσχει στην προετοιμασία του κολατσιού του και να σας βοηθήσει και το ίδιο για τις προτιμήσεις του.

Επειδή ο κανόνας είναι η καντίνα και όχι το φαγητό από το σπίτι για τα περισσότερα παιδιά, κάντε μια συμφωνία με το παιδί σας και επιτρέψτε του μία φορά το μήνα να αγοράζει κάτι από την καντίνα. Εξηγήστε του όμως τι να αποφεύγει και γιατί και προτείνετέ του ένα κουλούρι και ένα χυμό.

Με αυτό τον τρόπο θα μάθει και το παιδί από μικρή ηλικία τι πρέπει να προσέχει για τη σωστή του διατροφή.