Η μητρότητα δεν κοιτάζει ηλικία και αν σας χτύπησε την πόρτα μετά τα τεσσαρακοστά σας γενέθλια. Γιατί, όμως, χρειάζεται να είστε πιο προσεκτική από μια νεότερη μέλλουσα μαμά και τι θα πρέπει να έχετε υπόψη σας;
Σίγουρα οι γυναίκες που αποφασίζουν ή τυχαίνει να κάνουν παιδί μεταξύ 35 και 45, είναι επηρεασμένες από τις εξελίξεις στο χώρο της ιατρικής και τα καινούργια δεδομένα που κάνουν πιο ασφαλή την κύηση σε ηλικία γύρω στα 40 ή και λίγο πιο μετά. Τι ακριβώς όμως ισχύει, τελικά; Και τι –παραπάνω- θα πρέπει να προσέχει μια γυναίκα που μένει έγκυος μετά τα τεσσαρακοστά της γενέθλια.
Επηρεάζει η ηλικία την εξέλιξη της εγκυμοσύνης;
Αυτό που σίγουρα επηρεάζει η ηλικία είναι η ικανότητα για σύλληψη. Όσο μεγαλώνουμε, και μετά τα 25 μας χρόνια, κάθε χρόνο γίνεται και λίγο πιο δύσκολο να συλλάβουμε μωρό. Η μεγάλη διαφορά στην ικανότητα σύλληψης ωστόσο συμβαίνει μετά τα 35. Έτσι, όταν μια γυναίκα μετά τα 40 συλλαμβάνει, είναι υγιής, ακολουθεί τις συμβουλές του γυναικολόγου της και παρακολουθείται με τις απαραίτητες εξετάσεις, οι πιθανότητες είναι πως θα γεννήσει ένα υγιέστατο μωρό.
Ένας επιπλέον λόγος που μιλάμε για πιθανές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη σε μια γυναίκα πάνω των 40 ετών, είναι ο αυξημένος αριθμός κυήσεων μετά από εξωσωματική, και η πιθανότητα για πολύδυμες κυήσεις που συνδέεται με αυτήν. Έτσι υπάρχει μια αυξημένη πιθανότητα να γεννηθεί ένα μωρό πρόωρο ή με χαμηλό βάρος γέννησης.
Σε γενικές γραμμές, σε μια εγκυμοσύνη μετά τα 40, είναι περισσότερες οι πιθανότητες αποβολής και χρωμοσωμιακών ανωμαλιών (οι οποίες πιθανότητες συνδέονται μεταξύ τους) καθώς και αυξημένος ο κίνδυνος να εμφανίσετε προεκλαμψία, μια κατάσταση που συμπεριλαμβάνει…