Μια παιδική διατροφή πλούσια σε ασβέστιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο στην ενήλικη ζωή, ενώ μια διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά ή ασβέστιο, στην παιδική ηλικία πάντα, δύναται να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αίτιο μετέπειτα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Heart. Ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας στην Αυστραλία εξηγούν ότι η πρακτική της χορήγηση επιπλέον γάλακτος στα παιδιά σχολικής ηλικίας για την ενθάρρυνση της ανάπτυξής τους είναι μια κοινή τακτική στην Ευρώπη, ειδικά τον 20ο αιώνα, και η κατανάλωση γάλακτος από τα παιδιά εξακολουθεί να προάγεται σε πολλές χώρες παγκοσμίως.

Ωστόσο, έχουν εκφραστεί ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις στην υγεία από την κατανάλωση των γαλακτοκομικών, σε σχέση πάντα με τον καρκίνο και τον κίνδυνο καρδιαγγειακού νοσήματος και τα ασφαλή επίπεδα κατανάλωσής τους. Οι Αυστραλοί επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από βρετανική μελέτη διάρκειας 65 ετών για την οικογενειακή διατροφή, που αφορούσε στην περίοδο 1937-1939. Καθόρισαν τα αίτια θανάτου για το διάστημα 1948-2005 για τους 4.374 συμμετέχοντες που είχαν καταφέρει να εντοπίσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι το τέλος της μελέτης, 1.468 εκ των 4.374 ατόμων (34%) είχαν αποβιώσει, περιλαμβανομένων και 378 από καρδιακή νόσο και 121 από εγκεφαλικό επεισόδιο. Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο κατά την παιδική ηλικία σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ειδικότερα, παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση 400 mg ανά ημέρα ασβεστίου σχετιζόταν με 40-60% χαμηλότερη θνησιμότητα λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με την κατανάλωση γαλακτοκομικών κάτω από το επίπεδο αυτό.

Δεν προέκυψαν ισχυρά στοιχεία, ότι η αυξημένη παιδική κατανάλωση γαλακτοκομικών συνδέεται με τον θάνατο από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που άνηκαν στην ομάδα με την υψηλότερη πρόσληψη ασβεστίου και γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως γάλα) είχαν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από τις ομάδες με χαμηλότερη πρόσληψη ασβεστίου.

Πηγή: Reuters Health

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης