Φανταστείτε το πώς θα ήταν η καθημερινότητά σας, εάν δεν είχε εφευρεθεί το χαρτί.

Θα έπρεπε να διαβάζετε την εφημερίδα σας, η οποία θα ήταν χαραγμένη πάνω σε πέτρα, ενώ τα παιδιά σας θα κουβαλούσαν στην σχολική τους τσάντα ασήκωτα πέτρινα βιβλία….

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βέβαια, ο Άνθρωπος έγραφε και πριν από την εφεύρεση του χαρτιού. Χάραξε και χρωμάτισε στους τοίχους των σπηλαίων, στις πέτρες ή πάνω σε κεραμικές επιφάνειες και πάπυρο.

Όμως για καλή μας τύχη το 105 μ.Χ. ο κινέζος Τσάι Λούν κατασκεύασε χαρτί χρησιμοποιώντας κομμάτια από φλοιό δέντρων, υφασμάτων ή διάφορες άλλες φυτικές ίνες και αφού τα πολτοποιούσε, άφηνε στη συνέχεια τον πολτό σε στρώσεις, να στεγνώσει στον ήλιο. Χρειάστηκαν περίπου 600 χρόνια για να ταξιδέψει το χαρτί και σε άλλα μέρη εκτός από την Άπω Ανατολή …

Από τον 14ο αιώνα, η παραγωγή του έφτασε πια και στην Ευρώπη από χαρτοβιομηχανίες οι οποίες συνήθως χρησιμοποιούσαν ως πρώτες ύλες βαμβάκι, άχυρο, ξύλο και λινό …

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, θα σας μυήσουμε στα μυστικά του χαρτιού. Ξέρετε ότι εύκολα και γρήγορα μπορείτε να «φτιάξετε» το δικό σας χαρτί αλληλογραφίας; Το μόνο που χρειάζεστε είναι οικολογικό πνεύμα.

Αγαπητοί γονείς διδάξτε στα παιδάκια σας την ανακύκλωση μέσα από ένα δημιουργικό παιχνίδι αξιοποιώντας όλα εκείνα τα άχρηστα χαρτιά που εκτυπώσατε ή αυτά που πετάτε μουτζουρώνοντας από αμηχανία της σελίδες.

Ακόμη παλιές εφημερίδες και φύλλα κιτρινισμένα από τετράδια.

Η μέθοδος απλή. Όρεξη να έχετε.

Κόβετε το χαρτί που επιλέξατε σε μικρά κομματάκια και το βάζετε να μουλιάσει σε ζεστό νερό για 2 ώρες περίπου (ή το αφήνετε στην λεκάνη με το νερό όλη τη νύχτα).

Ανακατέψτε καλά ώσπου να γίνει το χαρτί πολτός. Μπορείτε επίσης, εάν θέλετε, να το περάσετε από το μίξερ, ώστε ο πολτός να γίνει καλύτερος. (Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε εφημερίδες, μπορείτε να προσθέσετε λίγο απορρυπαντικό, να ανακατέψετε και να αφαιρέσετε το μελάνι που θα μαζευτεί επάνω μαζί με τον αφρό).

Απλώστε τον πολτό πάνω από το πλέγμα σας ομοιόμορφα.

Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να προσθέσετε αποξηραμένα φύλλα λουλουδιών, κλωστές ή χρωματιστά χαρτάκια.

Μπορείτε ακόμη και να χρωματίσετε το χαρτί σας προσθέτοντας αραιωμένο χρώμα από αυτά που ζωγραφίζουν τα παιδιά.

Βάλτε από πάνω εφημερίδες και ένα βαρίδιο και αφήστε το μέχρι να στραγγίσει καλά.

Ακόμη πιο μεγάλη ευκολία, βάλτε τον πολτό πάνω στο πλέγμα και «πάρτε» το νερό σιγά-σιγά με ένα σφουγγάρι ή, εάν θέλετε λεπτό χαρτί αλληλογραφίας, απλώστε τον πολτό πάνω σε ένα απορροφητικό πανί και μόλις στραγγίσουν τα πολλά νερά, αρχίστε να το σιδερώνετε βάζοντας το ανάμεσα σε δύο πανιά.

Το χαρτί είναι έτοιμο, tabula rasa και περιμένει να γεμίσει με τα δικά σας γραπτά… scripta manent.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης