“Μαμά, θα μου πάρεις κι εμένα κινητό; Έχει και η φίλη μου η Τζένη. Θα μπορείς να με βρίσκεις παντού!”, ή μήπως δεν έπρεπε να το πω αυτό θα ξανασκεφτεί.
 
Απευθύνεται μετά στον μπαμπά της που ξέρει ότι θα τον τουμπάρει σίγουρα… “Το θέλω, το θέλω, το θέλω!”
 
Το κινητό τηλέφωνο είναι μια εφεύρεση των τελευταίων χρόνων. Έχει εισβάλλει στη ζωή μας ευρέως την τελευταία δεκαετία. Μας λύνει τα χέρια σε κάποιες περιπτώσεις, όμως μας προδίδει όταν θέλουμε να χαθούμε από προσώπου γης.
 
Τι κάνουμε όταν το παιδί μας ζητά να αποκτήσει κινητό τηλέφωνο;
 
Αρχικά, πρέπει να του εξηγήσουμε την αναγκαιότητά του.
 
Να ζυγίσουμε αν του είναι απαραίτητο ή όχι.


 
Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα παιδιά αντιμετωπίζουν το κινητό σας αξεσουάρ. Είναι η μόδα της εποχής, όπως εμείς είχαμε τα walkman και τα skaters.
 
Το χρησιμοποιούν για να κάνουν επίδειξη, να ανταλλάσσουν μηνύματα και λιγότερο ως δικλείδα ασφαλείας.
 
Όταν λοιπόν τεθεί το ζήτημα επί τάπητος από το παιδί μας, ας σκεφτούμε πολύ πριν απαντήσουμε.
 
Στα θετικά είναι η επικοινωνία μαζί του κάθε στιγμή. Ειδικά στην ηλικία που ξεκινούν να πηγαινοέρχονται μόνα τους πολλές φορές στο σχολείο ή στο φροντιστήριο και να βγαίνουν με τους φίλους τους.
 
Άλλωστε οι ψυχολόγοι αποφαίνονται ότι η κατάλληλη ηλικία απόκτησή του κινητού τηλεφώνου είναι κοντά στην εφηβεία (γύρω στα 12).
 
Ο έλεγχος, όσο κι αν δεν μας αρέσει αυτή η λέξη, γίνεται με έμμεσο τρόπο δίχως να κάνει τον έφηβο να επαναστατεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


 
Στα αρνητικά της απόκτησης του κινητού περιλαμβάνεται η υπερκατανάλωση και ο μιμητισμός. Το παιδί επιθυμεί να αλλάζει συσκευή συχνά ακολουθώντας τις επιταγές της μόδας. Να είναι in fashion. Χωρίς να μπορεί να διακρίνει αν το χρειάζεται ή όχι.
 
“Θέλω να πάρω το κινητό που μπορείς να στέλνεις mail, να βιντεοσκοπείς μέχρι οκτώ ώρες…”, λες και  είναι ο μικρός Ταραντίνο που θα σκηνοθετήσει το Kill Bill 3. Καλά να έχει ταλέντο…

Όμως τις περισσότερες φορές ζητούν απλώς για να ζητούν! Το έχουμε περάσει και εμείς.
 
Ακόμη ένα μειονέκτημα είναι αυτό της ακτινοβολίας. Έχουν γραφεί πολλά γύρω από το αν πρέπει ή όχι ένα παιδί σε μικρή ηλικία να έρχεται σε επαφή με το κινητό. Τα κύματα ακτινοβολία που εκπέμπει ένα κινητό τηλέφωνο επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου. 
  
Συνοψίζοντας, λοιπόν, στην παιδική προσταγή, “Θέλω κινητό!” μην βιαστείτε να την απορρίψετε, απαντήστε σιβυλλικά, “Θα δούμε”. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης