Τα λαχανικά (μαζί με τα φρούτα) είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών. Αυτά τα θρεπτικά στοιχεία βοηθούν την ανάπτυξη των παιδιών και βελτιώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους, μερικοί από τους τρόπους που μπορείτε να εφαρμόσετε ώστε να δίνετε καθημερινά λαχανικά στα παιδιά σας και να τους αρέσουν είναι οι εξής: Έχετε υπομονή και εμφανίστε ένα λαχανικό ή τη σαλάτα στο πιάτο του παιδιού πολλές φορές (10-15 φορές). Αποφύγετε να επιμένετε την ώρα του φαγητού ή να τιμωρήσετε το παιδί, αν αρνείται να δοκιμάσει τη σαλάτα του. Αντίθετα, επιβραβεύστε το όταν καταναλώνει πλήρη γεύματα. Επίσης καλό θα ήταν να αφήστε το παιδί να επιλέξει ποιο λαχανικό θέλει όχι αν θέλει, π.χ. ρωτώντας «θέλεις μπρόκολο ή μαρούλι;» και όχι «θέλεις σαλάτα με το γεύμα σου;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια λύση είναι και να «κρύψετε» τα λαχανικά τριμμένα σε κυβάκια ή πολτοποιημένα σε συνταγές, ώστε το παιδί να συνηθίζει στη γεύση τους (π.χ. σε σάλτσα για τα μακαρόνια, σε σούπα με κριθαράκι, σε μπιφτέκια). Συμπεριλάβετε εμφανώς τα λαχανικά σε συνταγές που πιθανόν να του αρέσουν (π.χ. σπανακόπιτα, πίτσα με πολύχρωμες πιπεριές, ρύζι με μπρόκολο, σουφλέ με σπανάκι και τυριά, κέικ καρότου).

Χειριστείτε το έξυπνα, «χρωματίστε» το πιάτο με διάφορα λαχανικά και φτιάξτε σχέδια με αυτά στην άκρη του (π.χ. μια χαμογελαστή φατσούλα, ένα ουράνιο τόξο). Ακόμη εξηγήστε την ωφέλεια των λαχανικών με όρους απλούς και προσιτούς από την καθημερινότητα του παιδιού (π.χ. «για να τρέχεις πιο γρήγορα», «να βλέπεις καλύτερα στον πίνακα», «να μην αρρωσταίνεις συχνά»).

Τέλος δημιουργήστε παιχνίδια γύρω από την κατανάλωση λαχανικών ακόμα και μαζί με φίλους του παιδιού (π.χ. διαγωνισμός για την καλύτερη συνταγή με κολοκυθάκια, πάρτι μεταμφιέσεων με θέμα τα λαχανικά) και αφήστε το παιδί να συμμετέχει στην αγορά των λαχανικών ή ακόμη καλύτερα φυτέψτε στον κήπο ή σε μια γλάστρα λαχανικά που θα φροντίζετε μαζί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης