Μήπως το τίτλος του τραγουδιού «Sweet Dreams are made of tears» έχει γραφτεί για το δικό σας μωρό;

Με κλάματα και οδυρμούς καταφέρνετε να το κοιμίσετε το μικρό αγγελουδάκι σας τις πρώτες πρωινές ώρες;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει βέβαια και η άλλη περίπτωση το μωράκι σας να κακοκοιμάται. Να έχει κακής ποιότητος ύπνο!!!


Να ξυπνά το παιδάκι κακόκεφο, σαν κουρασμένο και να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του προγράμματός του.

Ο προβληματικός ύπνος αφήνει τα σημάδια του στο πρόσωπο μας. Εκτός αυτού, μπορεί να έχει επιπτώσεις ακόμη και στα συναισθήματα και στις ικανότητές του ατόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ήρεμος, σωστός ύπνος συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας του παιδιού, βοηθώντας το να γεμίσει τις μπαταρίες ώστε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του σχολείου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να έχει καθαρό μυαλό και να μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ικανότητές του.

Εκτός λοιπόν από θέματα διατροφής, ανάπτυξης, ψυχαγωγίας, άλλη μια παράμετρος που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι γονείς είναι και ο σωστός ύπνος.


Για «όνειρα γλυκά» λοιπόν λαμβάνουμε υπόψη δύο παραμέτρους: Τις σωστές ώρες, και την ποιότητα του ύπνου.

Όσο καλύτερα κοιμηθεί και ξυπνήσει το παιδί, τόσο πιο αποδοτικά θα εκμεταλλευτεί την ημέρα του!

Η ποιότητα του ύπνου και όχι τόσο η διάρκεια του είναι ικανή να καθορίσει την σωματική ή την πνευματική μας κούραση.

Υπάρχουν πολλοί τύποι διαταραγμένου ύπνου όπως η αϋπνία, η υπνοβασία, το παραμιλητό, το τρίξιμο των δοντιών, το πρόωρο ή συχνό ξύπνημα, ο ανήσυχος ύπνος και οι νυχτερινοί εφιάλτες.

Υπάρχουν φορές που μπορεί ένας γονιός να πει «δεν πειράζει εάν το παιδί μου κοιμάται αργά το βράδυ… αναπληρώνει τον ύπνο του το επόμενο μεσημέρι».


Καλό είναι αυτό να αποτελεί εξαίρεση και όχι την καθημερινότητα ενός παιδιού. Οι πρώτες βραδινές ώρες ύπνου σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνονται από τις μεσημεριανές.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών (πρόκειται για τις 4 πρώτες ώρες του νυχτερινού ύπνου), δίνεται η δυνατότητα στον εγκέφαλο να ανακτήσει δυνάμεις.

Ο εγκέφαλος εκείνη την στιγμή δεν βρίσκεται σε εγρήγορση και προσοχή, δεν ελέγχει τις πράξεις μας και άρα ανασυγκροτείται και βάζει σε τάξη ότι πληροφορία δεχτήκαμε την ημέρα που πέρασε.

Kατά την διάρκεια της νύχτας εκκρίνεται και η αυξητική ορμόνη που ωφελεί την ανάπτυξη του παιδιού. Τα παιδιά αναπτύσσονται σωματικά και ψηλώνουν στον ύπνο τους.

Όχι αν το παιδάκι σας κοιμάται περισσότερο δεν θα γίνει μπασκετμπολίστας, αλλά θα ψηλώσει περισσότερο από το καθορισμένο γενετικά ύψος που είναι να φτάσει. (Παράλληλα και με άλλους παράγοντες).


Είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο καλείστε να τηρείτε για το καλό όλης της οικογένειας.

Άλλωστε είναι και για τους γονείς σημαντικό να περνούν λίγες από τις βραδινές τους ώρες χωρίς τα παιδιά!

Είναι ώρα, δίχως άλλο να λάβετε τα μέτρα σας και να πείτε στα παιδάκια σας «πάμε για ύπνο … μωρό μου να δούμε όνειρα γλυκά!» για το καλό του δικό τους πρώτα-πρώτα και το δικό σας μετά!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης