Ο πιο πιστός καλοκαιρινός σύντροφος, είναι ο ήλιος. Ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε μαζί του φιλικές σχέσεις και να αποκομίσουμε μόνο οφέλη από αυτή τη φιλία, είναι να έχουμε κατά νου ορισμένα σημαντικά πράγματα.

Οι ακτίνες του ήλιου, εκτός του ότι μας χαρίζουν το πολυπόθητο για πολλούς μαύρισμα, είναι υπεύθυνες και για μια σειρά άλλες ευεργετικές ιδιότητες. Χάρη σε αυτές ο οργανισμός μας παράγει την βιταμίνη D η οποία είναι απαραίτητη ώστε τα οστά μας να είναι σε φόρμα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν πρέπει να ξεχνάμε από την άλλη πλευρά πως είναι απαραίτητη και η σωστή αντηλιακή προστασία. Η έκθεση στον ήλιο λειτουργεί αθροιστικά. Έτσι όσο πιο έγκαιρα ξεκινήσετε να προστατεύετε τα παιδιά σας, λιγοστεύετε την συνολική διάρκεια έκθεσής τους στις υπεριώδεις ακτίνες.

 

Προστατευτείτε λοιπόν οικογενειακώς, από την αρχή ως το τέλος του καλοκαιριού, από το κεφάλι … ως τις πατούσες!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν ειδικά ρούχα για παιδιά (ακόμη και για ενήλικες) που παρέχουν ηλιοπροστασία;

Εάν δεν έχετε κάτι τόσο εξειδικευμένο, μια λευκή μακρυμάνικη ή φαρδιά κοντομάνικη μπλούζα, σορτς και καπέλο τα οποία δεν πρέπει να είναι διάφανα (τα μεταξωτά έχουν μεγαλύτερο δείκτη προστασίας από τα βαμβακερά) είναι επίσης καλή ιδέα για την παραλία.

Στην περίπτωση που το παιδί σας είναι κάτω από 8 μηνών να αποφεύγετε την έκθεση του στον ήλιο.

 

Φροντίστε φυσικά να βρέχετε τα παιδιά συχνά. Τεντώστε το ύφασμα της μπλούζας του παιδιού σας προς το ήλιο. Εάν οι ακτίνες το διαπερνούν, η προστασία δεν είναι κατάλληλη.

Αποφύγετε την απευθείας έκθεση των παιδιών στον ήλιο το διάστημα ανάμεσα στις 11:00 η ώρα μέχρι τις 17.00 όπου υπάρχει η μέγιστη ακτινοβολία. Τα παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται απευθείας στον ήλιο ακόμη κι αν φορούν αντιηλιακό.

Το αντηλιακό είναι απαραίτητο και μέσα στο νερό και είναι ακόμη καλύτερο εάν φοράμε και ένα ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι. Ο ήλιος μπορεί και φτάνει μέχρι τα τρία μέτρα βάθος περίπου.

Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικές μικρές σκηνές για την παραλία που παρέχουν ηλιοπροστασία, σε μικρούς και μεγάλους.

Εάν θέλετε να πάψετε να κυνηγάτε τα παιδιά σας με ένα αντιηλιακό στο χέρι, φροντίστε από πολύ μικρή ηλικία να υιοθετήσουν από μόνα τους συνείδηση για την προστασία από τον ήλιο με έναν πολύ απλό τρόπο: Φροντίστε εσείς τακτικά τον εαυτό σας και προστατευτείτε από τον ήλιο «δίνοντας το καλό παράδειγμα»!

 

Επιλογή του κατάλληλου παιδικού αντηλιακού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο οργανισμό υγείας το αντηλιακό που θα χρησιμοποιήσετε για ένα παιδί θα πρέπει να έχει τουλάχιστον SPF 15 ανάλογα και με το χρώμα της επιδερμίδας του και να είναι τουλάχιστον τύπου broad-spectrum sunscreen.

Το ιδανικότερο είναι ένα sun blocker (που μπλοκάρει τελείως δηλαδή τον ήλιο). Τα αντηλιακά τύπου sunscreen απορροφούν τις υπεριώδεις ακτίνες (UV), ενώ τα αντηλιακά τύπου sunblock τις αντανακλούν).

Προτιμήστε ένα προϊόν που είναι αδιάβροχο, ξεχωριστό για το σώμα και ένα με μεγαλύτερο δείκτη για πρόσωπο και ώμους.

Θυμηθείτε:

Ένα αντηλιακό δεν μπορεί να προσφέρει 100% προστασία. Ο δείκτης SPF αναφέρεται στην προστασία από την ακτινοβολία UV-B μόνο. Για αυτό πάντα πρέπει να συνδυάζεται με έξτρα προστασία.

Σε ενήλικες δεν συνιστάται η διαμονή στον ήλιο για περισσότερο από 2-3 ώρες *ανεξάρτητα αν χρησιμοποιείτε ή όχι αντηλιακό* . Τα παιδιά έχουν πιο λεπτή επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτα στα σοβαρά εγκαύματα.

Υπολογίζεται πως το 50-80% της ακτινοβολίας που λαμβάνει στην ζωή του ένας άνθρωπος είναι μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Κι αυτό γιατί τα παιδιά παραμένουν περισσότερες ώρες από τους ενήλικες στον ήλιο (παιχνίδι εκτός σπιτιού, διαλλείματα στο σχολείο κ.α) είναι σημαντικό λοιπόν να μειώνουμε την διάρκεια παραμονής ή επίδρασης του ήλιου στα παιδιά αν θέλουμε να τα προστατέψουμε από πιθανές συνέπειες στην ζωή τους ως ενήλικες (βλάβες του δέρματος, των ματιών κ.α)

 

Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που έχουν υποστεί ηλιακό έγκαυμα είναι πιο επιρρεπή στα μελανώματα (βλάβη του δέρματος).

Είναι σημαντικό, το αντιηλιακό να εφαρμόζεται 20 λεπτά πριν την έκθεση μας στον ήλιο (τόσο χρόνο χρειάζεται ώστε να απορροφηθεί από το δέρμα και να αρχίσει να δρα).

Κάτω από κανονικές συνθήκες, πρέπει να γίνεται επάλειψη κάθε 2 ώρες. Επαναλάβετε επίσης μετά από βουτιά στην θάλασσα ή στην περίπτωση που το παιδί ιδρώσει(σε αυτές τις περιπτώσεις η αποτελεσματικότητα του αντηλιακού μειώνεται περίπου στο 50%).

Εάν χρησιμοποιήσετε το αντηλιακό από το περσινό καλοκαίρι εκτός του ότι πρέπει να ελέγξετε την κατάσταση του, πρέπει ακόμη να γνωρίζετε πως θα έχει μειωθεί σημαντικά η προστασία που προσφέρει στην επιδερμίδα του μωρού σας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης