Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των παιδιών μας. Την περίοδο κατά την οποία αυτά αναπτύσσονται, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στα συστατικά που είναι υπεύθυνα για το χτίσιμο γερού σκελετού, με σημαντικότερο εξ αυτών να είναι το ασβέστιο, τη βιταμίνη D, το μαγνήσιο και το φώσφορο.

Ασβέστιο και ανάπτυξη των οστών

Η πρόσληψη ασβεστίου κατά την παιδική ηλικία σε επαρκείς ποσότητες είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της μέγιστης οστικής πυκνότητας. Μάλιστα, ακριβώς επειδή κατά την ενήλικη ζωή η οστική μάζα αρχίζει να μειώνεται σταδιακά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά να προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου καθημερινά.

Έτσι η διατροφή τους σε μια τόσο νεαρή ηλικία καταφέρνει να επηρεάσει τόσο την ανάπτυξή τους κατά την εφηβεία (αποφυγή ραχίτιδας) όσο και τις δυσμενείς συνέπειες σε μεγαλύτερη ηλικία (οστεοπόρωση).
Καλές πηγές ασβεστίου αποτελούν τα γαλακτοκομικά (μετά την ηλικία των δύο ετών συστήνεται η κατανάλωση ημι-αποβουτυρωμένων), τα τυριά, τα ψάρια (ιδιαίτερα αυτά που καταναλώνονται με το κόκκαλο) αλλά και εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά και χυμοί.

Βιταμίνη D, ο σύμμαχος του ασβεστίου και όχι μόνο

Η απορρόφηση του ασβεστίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρόσληψη βιταμίνης D. Η παρουσία της βιταμίνης D βοηθά και ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον γαστρεντερικό σωλήνα. Αυτός είναι και ο λόγος που η βιταμίνη D συνδυάζεται συχνά μαζί με τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο, όπως εμπλουτισμένα τρόφιμα. Η κύρια όμως πηγή της βιταμίνης στον άνθρωπο θεωρείται η σύνθεσή της στο δέρμα.

Πολύ λίγα τρόφιμα στη φυσική τους μορφή περιέχουν βιταμίνη D. Τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως διάφορα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, τόνος, ρέγγα) και αυγά, αποτελούν καλές πηγές της βιταμίνης.

Ο ρόλος του μαγνησίου και του φωσφόρου στον σχηματισμό των οστών

Δύο άλλα θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με την υγεία των οστών είναι το μαγνήσιο και ο φώσφορος. Περίπου τα 2/3 του μαγνησίου στο σώμα μας βρίσκεται στα οστά. Αντίστοιχα, περίπου το 80% του φωσφόρου στο σώμα μας βρίσκεται στα οστά και τα δόντια, κι αυτό γιατί βοηθά στη δημιουργία και τον σχηματισμό των δοντιών.

Ιδιαίτερα καλές πηγές φωσφόρου αποτελούν τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια, ενώ καλές πηγές μαγνησίου συνιστούν τα όσπρια, όπως τα φασόλια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, και ο σολομός.

Πηγή: nutrimed