Τα παιδιά που καταναλώνουν καθημερινά πολύ αλάτι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία, αναφέρουν…Βρετανοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο St George του Λονδίνου.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που διερευνά κατά πόσο ισχύει για τα παιδιά αυτό που είναι ήδη γνωστό για τους ενήλικες, ότι δηλαδή η κατανάλωση τροφίμων με πολύ αλάτι αυξάνει το αίσθημα της δίψας με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αναψυκτικών με ζάχαρη.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης, όσα παιδιά ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε αλάτι είχαν την τάση να καταναλώνουν περισσότερα υγρά, και κυρίως αναψυκτικά με ζάχαρη, ενώ τα παιδιά που έτρωγαν μικρές ποσότητες αλατιού φάνηκε ότι έπιναν λιγότερα υγρά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, η μείωση της κατανάλωσης αλατιού κατά ένα γραμμάριο την ημέρα μειώνει κατά 100 γραμμάρια την ημερήσια κατανάλωση υγρών. Εάν μάλιστα η συνολική ημερήσια κατανάλωση αλατιού μειωθεί στο μισό (περίπου 3 γραμμάρια), τότε είναι πιθανό τα παιδιά να καταναλώνουν περίπου 2 αναψυκτικά με ζάχαρη λιγότερα την εβδομάδα. Το όφελος από αυτή τη μείωση θα μπορούσε να είναι η πρόσληψη 250 θερμίδων λιγότερων την εβδομάδα.

Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή των γονέων αναφορικά με την καθημερινή πρόσληψη αλατιού από τα παιδιά και επισημαίνουν την ανάγκη μείωσης της ποσότητας αλατιού που περιέχεται στα προϊόντα. «Αν και κάποιες εταιρίες τροφίμων έχουν μειώσει τα επίπεδα αλατιού στο ψωμί και τα δημητριακά, που αποτελούν δυο από τις κύριες πηγές πρόσληψης αλατιού για τα παιδιά, χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά.

Σε κάποια προϊόντα η περιεκτικότητα αλατιού είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του θαλασσινού νερού», σχολιάζει ο συμμετέχων στη μελέτη καθηγητής Graham McGregor. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο περιοδικό Hypertension.