Την ημέρα της βάπτισης του παιδιού, την περιμένουν οι γονείς με χαρά και μεγάλη ανυπομονησία. Είναι μια πολύ σημαντική μέρα για το παιδί, καθώς αποκτάει χριστιανική ταυτότητα. Πολύ σημαντική όμως είναι και η μέρα για το νονό του παιδιού, καθώς θεωρείται μεγάλη τιμή η βάφτιση του παιδιού. Από τη βάφτιση και μετά είναι ο πνευματικός πατέρας του παιδιού.
Οι υποχρεώσεις του νονού πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη βάπτιση είναι αυξημένες. Συνήθως οι γονείς επιλέγουν τον άνθρωπο εκείνον που θεωρούν ότι είναι άξιος για να βαπτίσει το παιδί τους, είναι κοντά στην οικογένεια, ενώ τον φέρνουν σε επαφή με το μωρό πολύ πριν τη βάφτιση.

Σύμφωνα με την ορθόδοξη εκκλησία ο νονός πρέπει να δώσει το λάδι στον ιερέα που θα τελέσει το μυστήριο τρεις ημέρες πριν τη βάπτιση για να το ευλογήσει. Ο νονός είναι εκείνος που πρέπει να αγοράσει τα απαραίτητα για τη βάπτιση, τα οποία περικλείονται στο βαπτιστικό κουτί. Πρόκειται για τη λαμπάδα, δύο μικρές πετσέτες και μια μεγάλη, ένα μπουκάλι ελαιόλαδο, σαπούνι, λαδόπανα, τα ρούχα και τα παπούτσια του μωρού και τον σταυρό.

Κατά τη διάρκεια της βάπτισης ο νονός κρατά αρχικά στο Νάρθηκα της εκκλησίας το μωρό στην αγκαλιά του κι επικυρώνει την Πίστη του μωρού ενώπιον Θεού. Ο νονός ακολουθώντας τις οδηγίες του ιερέα διαβάζει το «Πιστεύω» , και στη συνέχεια μεταφέρονται στην κολυμπήθρα. Ο νονός αλείφει το μωρό με λάδι και αφού ολοκληρωθεί η βάπτισή του στη συνέχεια το κρατά στην αγκαλιά ντυμένο με τα βαπτιστικά του ρούχα και γυρνά τρεις φορές γύρω από την κολυμπήθρα, μαζί με τη λαμπάδα που κρατάει κάποιο παιδάκι. Στη συνέχεια παραδίδει το μωρό στη μητέρα του.

Η παράδοση θέλε το νονό να συνοδεύει το μωρό στην εκκλησία την Πρώτη Κυριακή μετά τη βάπτιση. Εξάλλου τρεις ημέρες μετά το μυστήριο ο νονός καλείται να κάνει το πρώτο μπάνιο του μωρού στο σπίτι. Μέσα στις υποχρεώσεις του νονού είναι η λαμπάδα και το δώρο του Πάσχα, τα δώρα των Χριστουγέννων, τον γενεθλίων και της γιορτή συμπεριλαμβάνονται στις υποχρεώσεις του.