Το παιδί σας «ψήνεται» στον πυρετό και πρέπει να μετρήσετε τη θερμοκρασία του, αλλά δεν κάθεται φρόνιμα; Χτυπιέται, κλαίει, στριφογυρνάει; Η πιο ασφαλής μέτρηση γίνεται με τη χρήση του γνωστού θερμόμετρου. Στην αγορά διατίθενται πολλοί τύποι θερμόμετρων, διαφορετικών τεχνολογιών και τιμών. Επιπλέον, εκτός από το είδος του θερμόμετρου, παίζει μεγάλο ρόλο στην ακρίβεια και ο τρόπος της μέτρησης.

Τύποι Θερμόμετρων

Κλασικό θερμόμετρο υδραργύρου
Αποσύρεται από την αγορά και δεν συνιστάται, πλέον, η χρήση του λόγω του ότι σπάει εύκολα και υπάρχει κίνδυνος για την υγεία από την τοξικότητα του υδράργυρου (αν και κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι σχετικά χαμηλή). Ακόμη ένα μειονέκτημά του είναι ότι η μέτρηση έχει διάρκεια 2-3 λεπτά, με εξαίρεση ορισμένα γρήγορα μοντέλα.

Ηλεκτρονικό θερμόμετρο
Η μέτρηση είναι σύντομη και διαρκεί περίπου 1 λεπτό. Διαθέτει ψηφιακή ένδειξη και ήχο ολοκλήρωσης της μέτρησης. Μπορεί να τοποθετηθεί στο στόμα, στη μασχάλη ή στον ποπό. Σε όλες τις περιπτώσεις, όμως, το παιδί πρέπει να ηρεμήσει για λίγο, ώστε η μέτρηση να είναι σωστή.

Ηλεκτρονικό θερμόμετρο με υπέρυθρες
Η μέτρηση γίνεται στο αφτί και ολοκληρώνεται μέσα σε 1-2 δευτερόλεπτα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σωστή τοποθέτηση του θερμόμετρου στο αφτί. Σε πολύ μικρά παιδιά ίσως υπάρξουν δυσκολίες κατά την εφαρμογή λόγω του μικρού μεγέθους του αυτιού τους, αλλά ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις οι μετρήσεις μπορούν να είναι σωστές. Το βασικότερό τους πλεονέκτημα είναι η πολύ γρήγορη μέτρηση, έτσι ώστε να μην παιδεύονται ούτε τα παιδιά ούτε οι γονείς. Ωστόσο, το κόστος τους είναι αρκετά μεγάλο και πολλές φορές αποτρεπτικό.

Θερμόμετρο – Πιπίλα
Υπάρχουν στο εμπόριο πιπίλες με ενσωματωμένο ηλεκτρονικό θερμόμετρο. Η χρήση, όμως, αυτής της μεθόδου εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και το κατά πόσο χρησιμοποιεί ακόμα ή δέχεται την πιπίλα. Επίσης, αν το παιδί έχει φάει κάτι πριν από τη μέτρηση, ενδέχεται αυτή να βγει λάθος.