Τα δεδομένα στο χώρο της παιδιατρικής αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου. Νέες έρευνες και μελέτες ανατρέπουν συχνά παλαιότερες συστάσεις για ζητήματα που αφορούν τη φροντίδα του μωρού σας. Στους προβληματισμούς που θα έχετε κάποιοι θα σας λένε να το κάνετε «έτσι» και κάποιοι άλλοι «αλλιώς». Σε κάθε περίπτωση το μόνο σίγουρο είναι ότι ο καλύτερος σύμβουλός σας πρέπει να είναι ο παιδίατρος. Αποφασίστε με βάση την ενημέρωση, που θα έχετε αλλά και την προσωπικότητα σας.

Διαβάστε απαντήσεις στα πιο συχνά διλήμματα των νέων μαμάδων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να βάλω την κούνια του μωρού μας δίπλα στο κρεβάτι μου η στο παιδικό δωμάτιο;

Για το πρώτο τρίμηνο της ζωής του παιδιού οι παιδίατροι συνιστούν τα μωρά να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς του. Σύμφωνα με έρευνες τα μωρά, που κοιμούνται στην κούνια τους στον ίδιο χώρο με τους γονείς ξυπνούν λιγότερο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας και κινδυνεύουν λιγότερο από τον κίνδυνο του βρεφικού θανάτου. Για εσάς, που είστε νέα μάμα και θηλάζετε το μωράκι σας κάτι τέτοιο σας εξυπηρετεί, καθώς θα χρειάζεται να ξυπνάτε συχνά για να το θηλάζετε, όποτε πεινάει ή να το ηρεμείτε στην αγκαλιά σας, όταν είναι ανήσυχο. Έτσι θα ταλαιπωρείστε λιγότερο, αφού δεν θα χρειάζεται να σηκώνεστε και να τρέχετε στο δωμάτιο του κάθε φορά, που θα είναι ανάγκη. Ωστόσο πρέπει να τονίσουμε πως το πιο ασφαλές μέρος για να κοιμηθεί το μωρό σας είναι η κούνια του και όχι το κρεβάτι του.

Να του δώσω πιπίλα ή όχι;

Σίγουρα έχετε ακούσει πολλές θεωρίες για το αν πρέπει ή όχι να δώσετε πιπίλα στο μωράκι σας. Η αλήθεια είναι πως αν δεν δώσετε πιπίλα στο μωράκι σας αυτό θα βρει σύντομα τη δική του πιπίλα: τον αντίχειρά του! Οι περισσότεροι παιδίατροι σήμερα συνιστούν τη χρήση της πιπίλας γιατί κόβεται πιο εύκολα από το πιπίλισμα του δαχτύλου. Σκεφτείτε πως, όταν το μωράκι σας μεγαλώσει μπορείτε να εξαφανίσετε την πιπίλα, όχι όμως και το δαχτυλάκι του που θα είναι πάντα διαθέσιμο για πιπίλισμα. Όσο για τη θεωρία που υποστηρίζει πως η πιπίλα στραβώνει τα δόντια του παιδιού οι οδοντίατροι συμφωνούν ότι βλάπτει τα δοντάκια. Όμως, το πιπίλισμα του αντίχειρα μπορεί να παραμορφώσει τη στοματική κοιλότητα προκαλώντας προγναθισμό. Φυσικά η κατάχρηση της πιπίλας θα πρέπει να αποφεύγεται και να μην τη χρησιμοποιείτε αμέσως όταν κλαίει ή είναι ανήσυχο, αλλά να προσπαθήστε με τον καιρό να αποκωδικοποιήστε τις ανάγκες του και να το ηρεμείτε με άλλους τρόπους.

Να του αγοράσω περπατούρα ή όχι;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η περπατούρα βοηθά το παιδί να μάθει να περπατά πιο γρήγορα και ότι προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους γονείς, γιατί βάζοντας το μωρό τους στην περπατούρα δεν χρειάζεται να το παίρνουν συνέχεια αγκαλιά. Η περπατούρα ή η στράτα πλέον δεν συνίσταται, γιατί όχι μόνο δεν ενισχύει τη βάδιση αλλά μπορεί και να την καθυστερήσει, γιατί το παιδί συνηθίζει να περπατάει με υποστηριζόμενο τον κορμό του. Επίσης, η χρήση της περπατούρας έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση πολλών ατυχημάτων μέσα στο σπίτι, καθώς το παιδί μπορεί να παρασύρει αντικείμενα ή έπιπλα στο πέρασμά του. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να περπατήσει στηρίζοντάς το, πάντα όμως κάτω από την επίβλεψη σας σε παιχνίδια που έχουν τη δυνατότητα να συρθούν. Η συχνή εξάσκηση με τέτοιου είδους παιχνίδια σε συνδυασμό με την αγορά ενός ζευγαριού παπουτσιών που θα εξασφαλίζουν την απαραίτητη υποστήριξη των αστραγάλων του σίγουρα θα βοηθήσει πολύ το παιδί σας να περπατήσει.

Πότε να σταματήσω να πολτοποιώ το φαγητό του μωρού μου;

Το πολτοποιημένο φαγητό είναι μια ασφαλής λύση, γιατί το παιδί δεν κινδυνεύει να πνιγεί, ενώ παράλληλα τρώει όσο πρέπει. Μετά τους οκτώ με δέκα μήνες καλό είναι να μην πολτοποιείτε το φαγητό και να σερβίρετε στο παιδί σας τις τροφές λιωμένες με το πιρούνι. Με αυτόν τον τρόπο το μωρό εξασκείται στη μάσηση, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει και στη ανάπτυξη του προφορικού του λόγου. Επίσης με αυτόν τον τρόπο το ενθαρρύνετε να τρώει από μόνο του (να είστε σίγουρη πως θα απλώσει το χεράκι του να πιάσει το φαγητό και να το δοκιμάσει) και έτσι αυτονομείται. Παράλληλα δίνετε στο παιδί σας την ευκαιρία να εξοικειωθεί με περισσότερες γεύσεις. Προτιμήστε τις μαλακές τροφές για το πρώτο διάστημα όπως ψωμί, πουρές, ζυμαρικά, μπιφτέκι, μπανάνα. Στην αρχή μπορεί να μη μασάει τις τροφές ή να τις μασάει πολύ ώρα και στο τέλος να τις φτύνει. Μη ξεχνάτε πως για να συνηθίσει το παιδί σας να τρώει το φαγητό της οικογένειας χρειάζεται χρόνο και απαιτείται υπομονή και επιμονή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης