Ας ξεκινήσουμε σήμερα να διδάσκουμε στα παιδιά μας τη σωστή διαχείριση των οικονομικών, ιδίως όταν ο δανεισμός και οι «οφειλές» είναι πλέον τρόπος ζωής για πολλούς. Οι σημερινοί νέοι γονείς δεν εκπαιδευτήκαμε ποτέ σε ένα τέτοιο, ζωτικής σημασίας, μάθημα ζωής.

Όμως, μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που τα δικά μας παιδία αντιμετωπίζουν το χρήμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μερικά απλά μαθήματα για να διδάξουμε τα παιδιά μας πάνω στον τρόπο που «αντιλαμβάνονται το χρήμα» και στη διαχείρισή του.

1. Τα χρήματα δεν μεγαλώνουν στα δέντρα ούτε φυτρώνουν στο χορτάρι

Τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν, τουλάχιστον όχι από την αρχή, ότι δεν υπάρχουν άπειρα χρήματα. Εάν δουν κάτι που θέλουν να αγοράσουν, συχνά θα ακούμε να λένε «Γιατί δεν το βάζουμε στην πιστωτική κάρτα;» ή «Γιατί δεν σηκώνουμε χρήματα από την τράπεζα;» ή «γιατί δεν δίνουμε μία επιταγή;». Για τα παιδιά, που μας βλέπουν να πληρώνουμε ή να κινούμαστε με αυτούς τους τρόπους, δεν είναι κατανοητό ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να πληρώσουμε κανονικά. Πρέπει να τους εξηγήσουμε τη διαδικασία που ακολουθείται, όταν πληρώνουμε με τους παραπάνω τρόπους. Πρέπει να καταλάβουν ότι για να χρησιμοποιούν αυτούς τους τρόπους πρέπει να αγοράζουν όταν υπάρχει και περισσεύει χρήμα για να πληρωθεί αυτό που αγοράζουν, αλλιώς υπάρχει δυσκολία στην αποπληρωμή και θα πρέπει να γίνεται μεγάλη οικονομία ο δανεισμός.

2. Ας τους διδάξουμε για τις πιστωτικές κάρτες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πιστωτικές κάρτες και οι επιταγές δίνουν άμεση πίστωση χωρίς την ανάγκη να κρατάμε ρευστό. Τα παιδιά μάς βλέπουν να μεταχειριζόμαστε αυτό το πλαστικό χρήμα, αλλά δεν βλέπουν ότι το ρευστό –πραγματικό χρήμα βρίσκεται πίσω από τη σκηνή που βλέπουν την ώρα εκείνη. Πρέπει να τους πούμε πως πρέπει να πληρώνουμε κάθε μήνα για αυτά και ότι δεν πρέπει να αγοράζουμε ποτέ περισσότερα από εκείνα που μπορούμε να ανταποκριθούμε εκτός από ορισμένες μεγάλες αλλά απαραίτητες αγορές, γιατί ο λογαριασμός για αυτά θα έρθει!

3. Λέγοντας ΟΧΙ σε κάποια μη αναγκαία πράγματα

Ένα από τα πιο χρήσιμα μαθήματα που ένα παιδί μπορεί να διδαχθεί είναι να μάθει ηθελημένα να επιλέγει να πει ΟΧΙ σε κάποια πράγματα, ακόμη και αν τα θέλει πολύ. Σαν αντάλλαγμα για την υπομονή του μπορεί να δοθεί μία υπόσχεση ότι θα έχει κάτι καλύτερο, εάν αποταμιεύσει για λίγο περισσότερο χρονικό διάστημα. Δεν πρέπει να του δίνουμε χρήματα κάθε φορά που θα ζητάει ή θα θέλει κάτι, γιατί αυτό του μαθαίνει ότι υπάρχουν απεριόριστα χρήματα, ενώ αυτό δεν ισχύει.

4. Είναι σημαντικό να αποταμιεύεις

Εκτός από το να αποταμιεύουν για να αγοράσουν κάτι που πραγματικά θέλουν -κάτι που είναι πολύ καλό- πρέπει να τους μάθουμε να αποταμιεύουν και για απρόβλεπτες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, εάν λαμβάνουν ένα τακτικό χαρτζιλίκι ή εάν δουλεύουν μετά το σχολείο και κερδίζουν μερικά χρήματα για τα ίδια, πρέπει να τους μάθουμε να βάζουν στην άκρη ένα συγκεκριμένο ποσοστό αυτών, ας πούμε 10-15%.

5. Συγκριτικές αγορές

Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην ποιότητα όμοιων προϊόντων. Υπάρχουν επίσης περισσότερα από ένα σημεία που πουλούν τα ίδια προϊόντα αλλά με άλλες τιμές. Είναι καλό να τους δείξουμε ότι, ερευνώντας σε διάφορα μέρη και περιμένοντας λίγο περισσότερο, μπορούν να αποκτήσουν αυτό που θέλουν εξοικονομώντας χρήματα.

6. Δημιουργώντας έναν προϋπολογισμό

Όταν το παιδί μας αρχίσει να λαμβάνει ένα σταθερό ποσό μπορούμε να του δείξουμε πώς θα προγραμματίσει μία σωστή διαχείριση αυτού του ποσού.

Μπορούμε να το βοηθήσουμε να τοποθετήσει τα χρήματά του με τρεις (3) τρόπους:

* χρήματα για να ξοδευτούν άμεσα,
* χρήματα για προγραμματισμένες αλλά όχι άμεσες αγορές και
* χρήματα για μακροχρόνια αποταμίευση

7. Δίνετε για καλό σκοπό

Ίσως μία από τις μεγαλύτερες ικανοποιήσεις που μπορεί να έχει ένα παιδί, από τη χρήση των χρημάτων του, να είναι η χαρά που αποκτά από το να δίνει από τα χρήματά του σε φιλανθρωπίες, σε σκοπούς ανώτερους. Δίνοντας από τα χρήματά του για να βοηθήσει άλλους, μαθαίνει ότι τα χρήματα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ζωής κάποιων ανθρώπων και τα αποτρέπει από το να έχουν μία ατομιστική θεώρηση της ζωής και των χρημάτων τους.

Πηγή: womanslife.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης