Από πλευράς πολιτείας, υπεύθυνος φορέας για την ασφάλεια των προϊόντων είναι η Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι επικίνδυνες κατηγορίες παιχνιδιών

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν πολλές αναφορές σχετικά με την επικινδυνότητα των παιχνιδιών από ένα είδος μαλακού πλαστικού PVC, που περιέχει επικίνδυνες τοξικές ουσίες (φθαλικά), προκειμένου το παιχνίδι να γίνει πιο μαλακό και πιο εύκαμπτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, μια άλλη κατηγορία παιχνιδιών, στην οποία περιλαμβάνονται και κάποια ηλεκτρονικά, έχει ενοχοποιηθεί ότι επηρεάζει αρνητικά τη νοητική και την ψυχική κατάσταση των παιδιών.

Οδηγίες προς επίδοξους αγοραστές παιχνιδιών

– Ψάξτε στην αγορά πριν αγοράσετε. Υπάρχουν χιλιάδες παιχνίδια για όλα τα βαλάντια, απαιτήσεις και γούστα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λειτουργικότητα και η χρησιμότητα ενός παιχνιδιού για το παιδί είναι βασικές προϋποθέσεις για την αγορά του. Δεν χρειάζεται να δαπανώνται χρήματα για παιχνίδια τα οποία είναι σίγουρο ότι το παιδί δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει.

– Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα παιχνίδια που απευθύνονται σε παιδιά μικρότερα των τριών ετών.

Υπάρχει ειδική προδιαγραφή που προβλέπει ότι, αν τα παιχνίδια περιέχουν μικρά κομματάκια τα οποία είναι πιθανόν να καταποθούν, πρέπει να έχουν μια ένδειξη που να αναφέρει ότι είναι ακατάλληλα για παιδιά κάτω των τριών ετών. Βέβαια, ο κατασκευαστής μπορεί να συμπληρώσει ότι το παιχνίδι συνιστάται για παιδιά άνω των οκτώ ετών, χαρακτηριστικό που αφορά στη λειτουργικότητα του συγκεκριμένου παιχνιδιού.

– Αποφεύγετε να αγοράζετε παιχνίδια τα οποία κρίνετε ότι είναι δυνατόν να τραυματίσουν την ψυχική υγεία του παιδιού, δημιουργώντας άγχη, ανησυχίες, ανασφάλειες, καλλιεργούν πρότυπα βίας, διακρίσεις λόγω φυλής, φύλου ή θρησκείας, προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ή, τέλος, παρέχουν ανακριβείς γνώσεις ή πληροφορίες.

– Δίνετε μεγάλη σημασία στο παιχνίδι έτσι ώστε να είναι απόλυτα ασφαλές από πλευράς σωματικής ασφάλειας. Μία πρώτη διασφάλιση για τον αγοραστή είναι να υπάρχει επάνω στα παιχνίδια η ένδειξη CE, που σημαίνει ότι το παιχνίδι πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Επομένως:

1. Μην αγοράζετε μικροσκοπικά παιχνίδια ή παιχνίδια με μικρά κομμάτια για παιδιά μικρής ηλικίας, ιδίως κάτω των τριών ετών (Σπιτάκια με οικιακό εξοπλισμό, για παράδειγμα, δεν συνιστώνται για μικρές ηλικίες).

2. Μην αγοράζετε παιχνίδια με αιχμηρά άκρα, που εκπέμπουν δυνατούς ήχους και, εν γένει, παιχνίδια φθηνής κατασκευής.

3. Ακολουθείτε τυχόν ενδείξεις ασφάλειας για παιδιά ηλικίας, πάνω από την οποία επιτρέπεται η χρησιμοποίηση ενός συγκεκριμένου παιχνιδιού (π.χ., κατάλληλο για παιδιά άνω των τριών ετών) ή άλλες σχετικές ενδείξεις.

4. Ελέγχετε τακτικά παιχνίδια που χρησιμοποιούνται εκτός σπιτιού, αφού οι περιβαλλοντικές συνθήκες ενδέχεται να δημιουργήσουν σύντομα φθορές στο παιχνίδι (π.χ., να σκουριάσει και να λασκάρει κάποια βίδα).

5. Παιχνίδια που κόβονται ή σπάνε μπορεί να καταστούν επικίνδυνα λόγω αιχμηρών άκρων.

6. Επιμένετε τα παιδιά να μαζεύουν τα παιχνίδια τους. Με τον τρόπο αυτό, περιορίζετε τον κίνδυνο να πατήσουν ή να σκοντάψουν σε αυτά με κίνδυνο ατυχήματος.

7. Κιβώτια στα οποία φυλάσσονται παιχνίδια (π.χ., μπαούλα), να μη σφαλίζουν, αλλά, αντιθέτως, να ανοίγουν εύκολα.

8. Σε περίπτωση συγκατοίκησης παιδιών διαφορετικών ηλικιών, λαμβάνετε μέριμνα, ώστε να αποφεύγεται η επαφή των μικρότερων παιδιών με τα παιχνίδια των μεγαλυτέρων.

Πάντως, σε ό,τι αφορά γενικά στην επιλογή παιχνιδιών, το Υπουργείο Ανάπτυξης συνιστά να επιλέγονται κατά το δυνατόν εκπαιδευτικά παιχνίδια, που αναπτύσσουν τη φαντασία και προωθούν την παρέμβαση του παιδιού, παρά την παθητική του στάση, καθώς το παιχνίδι είναι σημαντικότατο τόσο για την ανάπτυξη της φαντασίας όσο και για την κοινωνικοποίηση του παιδιού.

Πηγή: in.gr
Eπιμέλεια Κατερίνα Θέου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης