Ο θάνατος μιας βασίλισσας είναι γεγονός άξιο προσοχής. Και απλού, απλοϊκού προβληματισμού. Ένας άνθρωπος ελέω Θεού, όχι κληρονομικώ δικαίω, αναγνωρίστηκε ξεχωριστός, προικισμένος, γι’ αυτό αποκαλείται «βασιλεύς», «βασίλισσα».

Λίγες αράδες με αφορμή την έξοδο από την επίγειο ζωή της χαρισματικής αραπίνας Αρίθα Φράνκλιν, το 2018, σα σήμερα στις 16 Αυγούστου. Η φωνή της ανακηρύχθηκε «εθνικό αγαθό», το 1985, από τον κυβερνήτη του Μίτσιγκαν. Πολιτικός ο τύπος, αλλά η απόφαση του δεν χάνει την αξία της, τη σημασία της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνω στην αρχή, «Ελέω Θεού, όχι κληρονομικώ δικαίω…». Το έχω αναφέρει και στο παρελθόν. Το ταλέντο, το χάρισμα δεν κατακτάται, δωρίζεται. Άρα, δεν ανήκει στον κάτοχο, στο φορέα, αλλά σ’ όλο τον κόσμο.

Η Αμερικανίδα Aretha Luise Franklin γεννήθηκε Μάρτιο του 1942 στο Μέμφις του Τενεσύ από ιερέα, που έδιωξε την γυναίκα του, την μαμά της Αρίθα, αλλά έδωσε την ευκαιρία στην θυγατέρα του να τραγουδάει από πιτσιρίκι στην εκκλησία της ενορίας.

Στα 14 η Αρίθα έκανε το πρώτο της δίσκο και τον πρώτο από τους τέσσερις γιους της. Τον δεύτερο γιο της, άλλη ανεπιθύμητη γέννα αυτή, στα 16 της. Η γνωστή ιστορία των σακατεμένων, διαλυμένων οικογενειών των νέγρων της Αμερικής. Ποτέ δεν έγιναν γνωστοί οι πατέρες των δυο πρώτων γιων της,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λένε πως τα τραυματικά χρόνια της σκληρής ζωής της συνέβαλαν στη ξεχωριστή φωνή της. «Τη φωνή του Θεού», την χαρακτήρισε η Μαριάν Φαίηθφουλ. Είχε πολλούς εραστές, με τη συμπεριφορά της αρκετούς τους πόνεσε. Παραδέχθηκε πως ήταν εθισμένη στο σεξ, και στο φαγητό η πληθωρική, ποτέ στους ξυλοδαρμούς του τελευταίου συζύγου και μάνατζερ της, με τον οποίον απέκτησε τον τέταρτο γιο.

Της απονεμήθηκε δικαίως ο τίτλος της «βασίλισσας του σόουλ». Τραγούδησε ό,τι αμερικάνικο, τζαζ βεβαίως, ροκ, blues, γκόσπελ, ακόμα και όπερα η πολυβραβευμένη προγονή του βαπτιστή αιδεσιμότατου παπά. Το 1999 ο πρόεδρος Κλίντον της έδωσε το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών. Όταν ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπάρακ Ομπάμα τραγούδησε την επιτυχία της «My Country ΄Tis of Tree».

Το 2004 το έγκυρο περιοδικό Rolling Stone έφτιαξε τη λίστα των 100 μέγιστων all time. Κατά σειρά είναι: Μπήτλς, Μπομπ Ντύλαν, Έλβις Πρίσλεϋ, Ρόλιγκ Στόουνς, Τζακ Μπέρυ, Τζίμυ Χέντριξ, Τζαίημς Μπράουν, Λίτλ Ρίτσαρντ και στην ένατη θέση η Αρίθα Φράγκλιν. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελικά, ο υπερκοριός της ΕΥΠ δουλεύει για πάρτη των δημοσιογράφων, διάβασε apodytiriaskias.gr

ΤΕΛΙΚΑ, ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Ο ΥΠΕΡΚΟΡΙΟΣ ΤΗΣ ΕΥΠ | apodytiriakias.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης