Οι αυλικοί περιμένουν τι θα αποφασίσει ο αυτοκράτορας. Τι άλλο; Ένα από τα δυο. Ή να τυφλωθεί ο κατηγορούμενος ή να εκδιωχθεί από την Κωνσταντινούπολη, κάπου μακριά, πολύ μακριά σε κάποιο μέρος της αχανούς επικράτειας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας- σήμερα θα λέγαμε της βυζαντινής πλανηταρχίας. Ο αυτοκράτωρ προσωπικά θα αποφασίσει για τον στρατηγό ή τον μέχρι χθες σύμβουλο του, αν θα τυφλωθεί με καυτό σίδερο ή θα του κάνει τη χάρη με ψυχρό σπαθί, να μην υποφέρει πολύ ο υποψήφιος τυφλός.
Βασιλιάς, αυτοκράτωρ, τσάρος, καίσαρας, σουλτάνος, όπως και να λέγεται ήταν κάποτε ο ορισμός της απόλυτης προσωπικής εξουσίας. Δεν γινόταν διαφορετικά. Το κράτος ήταν αδύνατο να κυβερνηθεί αλλιώς. Ο κόσμος και ο κάθε τόπος είχαν ανάγκη από έναν εξουσιαστή ελέω Θεού.
Σήμερα οι βασιλιάδες είναι πρόσωπα διακοσμητικά, όπως και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε χώρα που κυβερνάει ο πρωθυπουργός. Απλά ο ”μονάρχης”, στην πραγματικότητα κρατικός υπάλληλος, με την αίγλη του τίτλου του και χωρίς να εκλέγεται, θεωρείται θεσμός απαραίτητος σε κάποιες χώρες.
Ηράκλειος. Γεννημένος για αυτοκράτωρ. Πανύψηλος, ξανθομάλλης, αρχοντικός. Κυρίως επιβλητικός. Ψάρωνε όποιος τον κοιτούσε στο πρόσωπο. Όποιος έκανε το ασυγχώρητο λάθος, την απρεπή κίνηση να σηκώσει το κεφάλι όταν απευθυνόταν στη μεγαλειότητα του. Αφού, βέβαια, του δώσει το λόγο ο βασιλιάς. Έτσι είναι. Στον βασιλιά οοοοόλοι όταν του μιλάνε έχουν το κεφάλι σκυφτό.
Στον καιρό του Ηράκλειου έγινε Βυζάντιο το ανατολικό ρωμαϊκό κράτος. Ήταν ο αυτοκράτορας ο πρώτος στον πόλεμο. Να τον βλέπουν οι φαντάροι να ρισκάρει τη ζωή του περισσότερο από εκείνους. Και για μήνες, για χρόνια να λείπει από την Κωνσταντινούπολη, γιατί πολεμούσε τους Πέρσες. Οι Οθωμανοί δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί στο προσκήνιο της Ιστορίας. Οι Πέρσες είναι εκείνοι που δεν κάθονται ήσυχα και ενοχλούν την “ελληνική” αυτοκρατορία.
Επί του εκ Καππαδοκίας Ηρακλείου η ελληνική γλώσσα έγινε η επίσημη του κράτους. Κάθισε στο θρόνο 21 χρόνια και ήταν ο γενάρχης δυναστείας – άλλοι δέκα αυτοκράτορες από το σόι του βασίλευσαν μετά απ’ αυτόν. Μετά τον θάνατό του το 641, στις 11 Φεβρουαρίου.
Ο Φωκάς έκανε πραξικόπημα, καθάρισε τον αυτοκράτορα Μαυρίκιο και ένας από τους στρατηγούς του, ο Ηράκλειος ο πρεσβύτερος με τον γιο του, τον Ηράκλειο τον τζούνιορ, στράφηκαν εναντίον του πραξικοπηματία. Έπεσαν ρουφιανιές, προδοσίες και τελικά πρώτος επικεφαλής στρατού να επαναφέρει τη νομιμότητα μπουκάρει ο μικρός Ηράκλειος και γίνεται αυτός αυτοκράτορας, σε ηλικία 36 χρονών. Ο αυτοκράτωρ Φωκάς συλλαμβάνεται και εκτελείται.
Ο Ηράκλειος γεννήθηκε κάπου ανάμεσα στο 573 με 575 κι όταν πέθανε η γυναίκα του με την οποία είχε δυο παιδιά, παντρεύτηκε την κόρη της αδελφής του, μια τσαμπερδώνα στο όνομα Μαρτίνα, με την οποία έκανε άλλα 9 παιδιά. Όποτε επέστρεφε από το μέτωπο έσπερνε κι ένα παιδί. Λόγω του αιμομεικτικού γάμου με την ανιψιά του, τα δυο από τα εννέα παιδιά γεννήθηκαν χαλασμένα. Ο αυτοκράτωρ έκανε κι ένα μπάσταρδο, με άγνωστη γυναίκα, παιδί που το αναγνώρισε ως κανονικό του γιο. Αυτός ο νόθος, στο όνομα Ιωάννης Αθαλάριχος, δεν ”ανεγνώρισε” ως πατέρα του τον αυτοκράτορα κι έλαβε μέρος σε συνωμοσία σε βάρος του.
Τελικά, ο λεβέντης μετά από πολλά τραβήγματα με τους Πέρσες, τους έκλεισε το σπίτι, βούτηξε και το μέγα χριστιανικό κειμήλιο του Τιμίου Σταυρού που το είχαν αρπάξει οι άπιστοι και το έφερε μαζί του στην Κωνσταντινούπολη.
………………………………..
Να βουτήξει το μπουφάν από οπαδό της αντίπαλης ομάδας η μαγκιά του χούλιγκαν, διάβασε apodytiriakias.gr
https://www.apodytiriakias.gr/athlitika/2022/02/11/magkia-na-voutixeis-to-mpoufan-tou-allou.aspx