Όταν ένα πιστόλι εκπυρσοκροτεί, παράγει έναν ήχο, ο οποίος -κατά μέσο όρο- φτάνει τα 130 περίπου ντεσιμπέλ. Φανταστείτε τώρα ένα στάδιο γεμάτο με θεατές, να κρατάνε όλοι στο χέρι από ένα πιστόλι και να πυροβολούν ταυτόχρονα. Ο ήχος θα ήταν εκκωφαντικός, σωστά;

Στα γήπεδα της Ν. Αφρικής, οι ντόπιοι (κυρίως) θεατές που θα βρεθούν στις κερκίδες θα… οπλοφορούν. Μπορεί το δικό τους όπλο να είναι ακίνδυνο, αλλά παράγει περίπου τα ίδια ντεσιμπέλ με το πιστόλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για την περίφημη «vuvuzela», την καραμούζα που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν την ώρα του αγώνα οι θεατές στη Νότια Αφρική.

Υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων που μετά από 90 λεπτά ασταμάτητου θορύβου από τη vuvuzela, παρουσίασαν προβλήματα ακοής. Όταν η Ν. Αφρική διοργάνωσε τους αγώνες του Κυπέλλου Κοινοπολιτείας το 2009, μερικοί από τους ποδοσφαιριστές διαμαρτύρονταν ότι δεν άκουγαν ο ένας τον άλλο μέσα στο γήπεδο, εξαιτίας του απίστευτου θορύβου από τις χιλιάδες καραμούζες στις εξέδρες.

Πολλά παράπονα υπήρχαν και στους τηλεοπτικούς σταθμούς, που κάλυπταν τα παιχνίδια, από εξαγριωμένους τηλεθεατές, οι οποίοι δεν άντεχαν το θόρυβο «από χιλιάδες μέλισσες» που έφτανε στους τηλεοπτικούς τους δέκτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η FIFA αρνήθηκε να διατάξει την απαγόρευση της vuvuzela στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ν. Αφρικής. Θέλει, λέει, να μην επηρεάσει την τοπική κουλτούρα για το ποδόσφαιρο.

Οι Νοτιοαφρικανοί «οπλίζονται» με καραμούζες. Εσείς, «οπλιστείτε» με υπομονή…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης