Γιατί οι κυβερνήσεις του δυτικού κόσμου βρίσκουν δισεκατομμύρια δολάρια, για να οργανώσουν και να υποστηρίξουν αθλητικά γεγονότα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, αλλά «δυσκολεύονται» να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια, που υποχρεώνει εκατομμύρια ανθρώπων, να ζουν στην ένδεια και την εξαθλίωση;
Μια παρόμοια αντίθεση αποκαλύπτεται τώρα στη Νότια Αφρική. Εκεί που τεράστια χρηματικά ποσά από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς από όλον τον κόσμο δόθηκαν αφειδώς για την υποστήριξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2010, το οποίο ξεκινάει στη χώρα στις 11 Ιουνίου. Όλοι αυτοί οι παγκόσμιας εμβέλειας οργανισμοί προωθούν τη Νότια Αφρική, την «ξεσκονίζουν», την σηκώνουν ψηλά στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου και προσπαθούν να την «πουλήσουν» στις αγορές ως ένα προϊόν μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Αν η Ελλάδα προσέφερε τις δημοκρατικές αρχές στον σύγχρονο δυτικό κόσμο, η Νότια Αφρική του Nelson Mandela έγινε το παράδειγμα της μετάβασης από το απαρτχάιντ στη δημοκρατική διακυβέρνηση, με όσες «ακίδες» και αν έχουν μείνει στο δέρμα της δημοκρατίας στη χώρα.
Πέρα από την (Νότια) Αφρική
Οι διοργανωτές του Μουντιάλ υπολογίζουν ότι περίπου 480 χιλιάδες άνθρωποι θα επισκεφτούν τη Νότια Αφρική, για να βρεθούν στις εξέδρες των δέκα γηπέδων, τα οποία θα φιλοξενήσουν τους αγώνες, αλλά και τις πόλεις και τα πάρκα της χώρας. Εκτιμάται επίσης, ότι δημιουργήθηκαν 415 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και η οικονομία της Ν. Αφρικής θα δει 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια να εισρέουν στα άδεια της ταμεία. Νούμερα όμως που είναι εφήμερα και στην πραγματική οικονομία σχεδόν αδύνατο να επιβεβαιωθούν.
Η μεγαλύτερη γιορτή της «στρογγυλής θεάς» όμως θα φέρει τις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων. Θα φέρει δημοσιογράφους, που αν δεν ήταν το Μουντιάλ, ίσως να μην πληκτρολογούσαν (το μελάνι εξαφανίστηκε προ πολλού στο χώρο) ποτέ στη ζωή τους ένα άρθρο για τις ανάγκες και τα προβλήματα τόσο της Νότιας Αφρικής όσο και ολόκληρης της αφρικανικής ηπείρου.
Θα φέρει καλλιτέχνες και άλλες διασημότητες, που τρέχοντας πίσω από τις κάμερες (και όχι το ανάποδο), θα εξυμνούν την άγρια φυσική ομορφιά της Νότιας Αφρικής. Ίσως να οργανώσουν και φιλανθρωπικά γκαλά, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις, «για να βοηθήσουν τον άπορο πληθυσμό της χώρας». ‘Ίσως να σταθούν μπροστά στα φλας των φωτογράφων μαζί με ένα αδύνατο, μαύρο, χαμογελαστό παιδάκι στην αγκαλιά τους, για να στρέψουν δήθεν το ενδιαφέρον του κόσμου σε αυτή τη φτωχή ήπειρο. Τι κι αν το παιδάκι είναι αδύνατο γιατί δεν έχει να φάει, ενώ η κάθε διασημότητα είναι αδύνατη, γιατί μόνο έτσι «γράφει καλά στον φακό»;
Η σύγχρονη κοινωνία άλλωστε έμαθε να κοκκινίζει από ντροπή όχι μπροστά στο ίδιο το πρόβλημα, αλλά στην (παραμορφωμένη κατά το δοκούν και το συμφέρον) αντανάκλασή του στο γυαλί της τηλεόρασης. Και για να ξεχαστεί, παραγγέλνει κάτι απ’ έξω και μετά πέφτει για ύπνο.
Ραντεβού με την ιστορία
Η Νότια Αφρική είναι το ισχυρότερο οικονομικά και πιο ανεπτυγμένο έθνος της αφρικανικής ηπείρου. Και ως τέτοιο, έχει την ιστορική ευκαιρία και συνάμα την υποχρέωση να τραβήξει μαζί του την Αφρική από τη σκιά.
Ίσως να μην έπρεπε μια αθλητική διοργάνωση να αποτελεί «ιστορική ευκαιρία» για καμία χώρα, αλλά στην εποχή που η τηλεόραση ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις και τα πρότυπα της επιτυχίας μοιάζουν πιο παγκοσμιοποιημένα από ποτέ, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου και οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι για την οικοδέσποινα χώρα ό,τι και το μεγάλο κύμα για τον σέρφερ: ή το πιάνει και φεύγει με ταχύτητα, ή το χάνει και καταποντίζεται με ντροπή.
Την τελευταία φορά που η Νότια Αφρική έπαιξε τον ρόλο της οικοδέσποινας του κόσμου, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι το 1995, συνέβη κάτι μοναδικό. Πίσω από την χαρισματική ηγεσία του τότε προέδρου της χώρας, Nelson Mandela, ένα ολόκληρο έθνος υποστήριξε με πρωτοφανές πάθος την εθνική του ομάδα ράγκμπι, εξωτερικεύοντας με αυτόν τον τρόπο την εσωτερική του δέσμευση για αλλαγή. Έτσι μια αθλητική διοργάνωση έγινε η αρχή για μια διαφορετική Νότια Αφρική.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο νυν πρόεδρος της χώρας, Jacob Zuma, δήλωσε ότι «το 2010 θα είναι η πιο σημαντική χρονιά για τη Νότια Αφρική από το 1994», όταν διεξήχθησαν στη χώρα οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές.
Και σε μια στιγμή σαν και αυτή, ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα γράψει για τους πολυεθνικούς γίγαντες που επένδυσαν στη Νότια Αφρική. Ούτε για τα δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία ξοδεύτηκαν για τις 30 μέρες που διαρκεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2010.
Θα γράψει για την επόμενη ημέρα για τη Νότια Αφρική. Στις 11 Ιουλίου η Νότια Αφρική, η ποδοσφαιρική ομάδα, μπορεί να μην σηκώσει το κύπελλο. Στις 12 Ιουλίου όμως η Νότια Αφρική, η χώρα, σίγουρα μπορεί…