Το στάδιο «Μαρακανά» αποτελεί το στολίδι της ποδοσφαιρικής Βραζιλίας. Μέσα σε αυτό δεκάδες αστέρες θαμπώνουν με τις ποδοσφαιρικές τους ικανότητες χιλιάδες θεατές. Μερικές εκατοντάδες μέτρα από την πύλη του Μαρακανά, στις φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο παίζεται ένα άλλο «έργο». Χωρίς τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα επάνω στους πρωταγωνιστές.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου χρησιμοποιείται εκτός των άλλων και ως μέσο, για να προωθηθεί μια παγκόσμια καμπάνια, που σκοπό έχει να βοηθήσει εκατομμύρια παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο, να αποκτήσουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βραζιλία θα είναι η διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ του 2014 και η φιλανθρωπική οργάνωση Action Aid ζήτησε από τον ηθοποιό και ημι-επαγγελματία ποδοσφαιριστή Ralf Little να ταξιδέψει στη Βραζιλία για να δείξει στην τοπική κοινωνία τρόπους με τους οποίους το ποδόσφαιρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βγάλει τα νέα παιδιά από τη φτώχεια στις φαβέλες και να τα βάλει στα σχολεία και τον αθλητισμό.

Η μεγαλύτερη συνοικία στις φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο είναι γνωστή ως η «Πόλη του Θεού» (Πόλη του Θεού), όνομα που της έδωσαν επίτηδες οι πλουτοκράτες, για να προσελκύσουν ευκολότερα σε αυτήν τους φτωχότερους κατοίκους της πόλης και να τους διώξουν για «λόγους αισθητικής» μακριά από τα «καλογυαλισμένα» τουριστικά αξιοθέατα.

Αυτήν τη στιγμή στην Πόλη του Θεού ζουν περίπου 65.000 άνθρωποι αν και αρχικά υπολογιζόταν ότι κατοικούν εκεί μόλις 25.000 άνθρωποι. Μόνο σε αυτήν την περιοχή, το ένα στα δέκα παιδιά ζει σε κατάσταση υποσιτισμού, ενώ το 60% των φαβελών βρίσκεται υπό τον έλεγχο συμμοριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ralf Little πήρε την «άδεια» των συμμοριτών να εισέλθει μαζί με το τηλεοπτικό συνεργείο στις φαβέλες του Ρίο και να καταγράψει την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Άνθρωποι, ποντίκια και σκουπίδια «κάτω από την ίδια στέγη», ενώ η κακοσμία στην ατμόσφαιρα είναι πολλές φορές αποπνικτική.

Ο ίδιος λέει: «Υπάρχουν μεγάλες προοπτικές να δελεάσεις πολλά παιδιά να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο και μετά να τους προτείνεις να παρακολουθήσουν και εκπαιδευτικά προγράμματα. Έτσι, είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά παιδιών που δεν θα σκοτώνεται στους δρόμους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης