Για εξευτελισμό της χώρας κάνουν λόγο πολλά γαλλικά Μέσα ενημέρωσης για τον αποκλεισμό της Γαλλίας από το φετινό Μουντιάλ και δίνουν έμφαση στην έλλειψη πειθαρχίας των παικτών. Υπήρξαν, δε, φωνές για πλήρη αναδιάρθρωση της γαλλικής ομάδας και για αλλαγές στον τρόπο που επιλέγονται και προπονούνται οι παίκτες.
Όπως γράφουν οι «New York Times», υπήρξε και μια πιο ανησυχητική πλευρά των αντιδράσεων στην ήττα. Ήταν οι αντιδράσεις που επικεντρώνονταν στην έλλειψη πατριωτισμού και κοινών αξιών και στην καταγωγή μερικών παικτών από μετανάστες.
Ο φιλόσοφος Αλέν Φίνκιελκροτ, ο οποίος έχει επικρίνει επανειλημμένως την αποτυχία της ένταξης των μεταναστών στη γαλλική κοινωνία, συνέκρινε τους παίκτες με τους νεαρούς που εξεγείρονται στα προάστια. «Έχουμε πλέον την απόδειξη ότι η γαλλική ομάδα δεν μοιάζει καθόλου με ομάδα, αλλά με μια συμμορία από χούλιγκαν που γνωρίζουν μόνο τον νόμο της Μαφίας» είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Αν και οι περισσότεροι πολιτικοί έκαναν προσεκτικές αναφορές στις αξίες και τον πατριωτισμό και απέφυγαν να μιλήσουν για τη μετανάστευση και τη φυλή, δεν έλειψαν οι βουλευτές που χαρακτήρισαν τους παίκτες «αποβράσματα», «ταραχοποιούς» και «ανθρώπους που στα κεφάλια τους έχουν ρεβίθια αντί για μυαλό».
«Υπάρχει μια τάση να δοθεί φυλετικός χαρακτήρας σε αυτά που συνέβησαν» είπε η υφυπουργός αρμόδια για τα προάστια, που έχει γεννηθεί από Αλγερινούς γονείς, Φαντέλα Αμάρα, σε μια συνεδρίαση του κόμματος του Νικολά Σαρκοζί. «Όλοι καταδικάζουν τις γειτονιές όπου μένουν άνθρωποι των χαμηλών στρωμάτων. Είναι πολλοί εκείνοι που αμφιβάλλουν για το κατά πόσον οι γόνοι των μεταναστών είναι ικανοί να σεβαστούν τη χώρα».
Το 1998, η γαλλική ομάδα που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο είχε επαινεθεί για τον πολυεθνικό της χαρακτήρα. Η ύπαρξη λευκών, μαύρων και αραβικής καταγωγής παικτών είχε θεωρηθεί σύμβολο μιας πολιτιστικά πλούσιας χώρας.
Ο Σαρκοζί συγκάλεσε χθες σύσκεψη για τον αποκλεισμό της Εθνικής, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, της υπουργού Αθλητισμού Ροζλίν Μπασελί και της υφυπουργού Αθλητισμού Ραμά Γιαντέ. Με δήλωσή του, ο Σαρκοζί τούς ζήτησε «να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από αυτή την καταστροφή».
Η φυλετική σύνθεση της εθνικής ομάδας έχει αποτελέσει συχνά αντικείμενο κριτικής από την ακροδεξιά, παρόλο που η Γαλλία είναι μια χώρα όπου όλοι οι υπήκοοί της έχουν ίδια δικαιώματα. Από τους 22 παίκτες της ομάδας, οι 13 είναι έγχρωμοι και δύο έχουν γεννηθεί σε γαλλικές κτήσεις.