Ευαγγελική εκκλησία στη Νότιο Αφρική έκλεισε συμφωνία με τον επίσημο κατασκευαστή της βουβουζέλας, καθώς της αναγνωρίσθηκε η πατρότητα της «εφεύρεσης» της παραδοσιακής καραμούζας ,που αρέσκονται να φυσούν οι φίλαθλοι στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, ανακοίνωσαν σήμερα τα δύο μέρη.
«Πλέον θεωρούμαστε οι επίσημοι εφευρέτες της βουβουζέλας. Στο εξής πρόκειται να συνεργασθούμε», τόνισε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Ενόχ Μθέμπου, εκπρόσωπος της Εκκλησίας των Βαπτιστών της Ναζαρέτ στην Ινάντα, κοντά στο Ντέρμπαν. Κατά τον ίδιον, σύντομα πρόκειται να υπάρξει και σχετική συνάντησή τους για να επικυρωθεί η συμφωνία.
«Η κύρια ανησυχία μας επί του παρόντος είναι να καταφέρουμε να κλείσουν τα παράνομα εργαστήρια κατασκευής τους και οι κινεζικές εταιρείες που την παράγουν σε φθηνές τιμές. Πρόκειται για ένα αμιγώς νοτιοαφρικανικό όργανο και η παραγωγή του ξεφεύγει από κάθε έλεγχο», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Νιλ βαν Σάλκβικ, διευθυντής της Masincedane Sport, της εταιρείας που παράγει την πλαστική παραλλαγή της βουβουζέλας εδώ και μία δεκαετία, επιβεβαίωσε την ύπαρξη συμφωνίας, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενό της.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εκκλησίας, που αναμειγνύει τη χριστιανική πίστη με τις παραδόσεις των Ζουλού και ιδρύθηκε το 1910, η βουβουζέλα ανακαλύφθηκε από τον θεμελιωτή της Αϊζάια Σέμπε, τον οποίον το ποίμνιό του λατρεύει ως τον «Αφρικανό Μεσσία». Στις τελετές τους, τα μέλη της εκκλησίας χρησιμοποιούν αυτό το μονοφωνικό πνευστό όργανο, κατασκευασμένο από κέρατα αντιλόπης, ή σακχαροκάλαμο.
Στη δεκαετία του ’80, οι υποστηρικτές της ποδοσφαιρικής ομάδας Αμαζούλου του Ντέρμπαν υιοθέτησαν τη βουβουζέλα, της οποίας η χρήση επεκτάθηκε και σε άλλες ομάδες, όπως των Κάιζερ Τσιφς, ενός εκ των μεγάλων συλλόγων του Σοβέτο.