Το να αντιμετωπίζεις την Αργεντινή των 11 αστέρων με αμυντικό σχεδιασμό διέθετε λογική και ο Ρεχάγκελ καλά έκανε να προσπαθήσει να «κλέψει» αποτέλεσμα από τον Μαραντόνα. Το ότι οι Έλληνες δεν άντεξαν, ήταν φυσιολογικό αφού ήταν αδύνατο να αγωνίζονται ‘αιχμάλωτοι’ της ανωτερότητας των Αργεντινών στα 90 λεπτά.

Όμως, υπήρξαν δύο σοβαρά στοιχεία που σημάδεψαν αυτή την «ηρωική ήττα» στο τρίτο (και, δυστυχώς, τελευταίο) παιγνίδι της εθνικής μας. Πρώτο, έφυγαν με τραυματισμό τρεις από τους πλέον έμπειρους παίκτες: Καραγκούνης, Κατσουράνης, Τοροσίδης, οι οποίοι κρατούσαν ισορροπία απέναντι στους Μάξι Ροντρίγκεζ και Χουάν Βερόν.

Και δεύτερο, η προφανής ενημέρωση για τα συμβαίνοντα στον αγώνα Νιγηρίας – Ν. Κορέας, επηρέασε μια ομάδα, που έτσι κι αλλιώς αμυνόταν με νύχια και δόντια και περιοδικά έχανε τις δυνάμεις της.

Η Αργεντινή του δημοσιοσχεσίτη Μαραντόνα, παίζοντας μέτρια ως το τελευταίο δεκαπεντάλεπτο, έδειξε βέβαια στοιχεία προικισμένου συνόλου και δίκαια πέτυχε το 3Χ3 στον όμιλο. Η Νιγηρία, έχασε πλήθος καλών ευκαιριών να πάρει τη νίκη από τους Κορεάτες που θα την έστελνε στις «16». Οι Ασιάτες με καλή φυσική κατάσταση άντεξαν και αξίζουν συγχαρητήρια γι αυτό. Όμως, μη ξεχνάμε, το ότι προκρίθηκαν οφείλεται στην ανέλπιστη νίκη σε βάρος της Ελλάδας, τότε που ο Ρεχάγκελ πειραματίστηκε -και το πλήρωσε- στην άμυνα.

Η παρακμή (αγωνιστική και οργανωτική) της Γαλλίας έβαλε την σφραγίδα της στο ματς με τη Ν. Αφρική. Το ότι προς το τέλος οι «πετεινοί» κατάφεραν να μειώσουν το σκορ, αποτελεί έκπληξη. Οι γηπεδούχοι, παρά τη νίκη θα παρακολουθήσουν την δεύτερη φάση ως τη λήξη του τουρνουά, αφού την ίδια ώρα το Μεξικό παρά την ήττα του, από την σοβαρή Ουρουγουάη του Φορλάν, έπαιρνε το εισιτήριο.