Μάχη με τον χρόνο, τη ρευστότητα και τις αγορές δίνει το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα μέχρι το καλοκαίρι, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές.

Αγώνα δρόμου για τη συγκέντρωση εσόδων στα κρατικά ταμεία δίνει το ΥΠΟΙΚ, στη σκιά της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων φορέων του Δημοσίου σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕΗ απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας και να καλυφθούν οι άμεσες υποχρεώσεις σε μισθούς και συντάξεις, φανερώνουν τη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα. Η ΕΚΤ συνεχίζει να κρατά εκτός του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης την Ελλάδα, προκαλώντας προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αναζητά εναγωνίως εναλλακτικές.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη στη Βουλή, το ΥΠΟΙΚ προσανατολίζεται στην επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων με τη χορήγηση ειδικού μπόνους. Ειδικότερα, υπάρχει πρόβλεψη για έκπτωση φόρου σε όσους επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ έως τα τέλη Ιουλίου τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

«Θα κάνουμε μια τελευταία παρέμβαση αυτήν την εβδομάδα, ώστε να υπάρξει ένα μικρό μπόνους σε όσους πληρώσουν εφάπαξ την Εφορία μέχρι τις 30 Ιουλίου» τόνισε η κ. Βαλαβάνη, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρη Καμμένου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκπτωση φόρου για όσους προβούν σε μια τέτοια ενέργεια θα κυμαίνεται από 5-10%.

Έρχονται κατασχέσεις

Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι όσοι οφειλέτες δεν υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Με έκπτωση φόρου που θα κυμαίνεται μεταξύ 5-10% θα επιβραβεύει το ΥΠΟΙΚ όσους φορολογουμένους πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεωνΗ προθεσμία υποβολής στη ρύθμιση των 100 δόσεων εκπνέει στα τέλη Μαΐου, ωστόσο μπορεί να παραταθεί για έναν ακόμη μήνα με υπουργική απόφαση. Νομικά Πρόσωπα -ακόμα και Δημοσίου Δικαίου- περίπου 200 βιομηχανίες, εμπορικές επιχειρήσεις και περισσότερες από 60 ναυτιλιακές θα βρεθούν αντιμέτωπες με κατασχέσεις, καθώς βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας με τους μεγαλοφειλέτες.

Όπως έγινε γνωστό, αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής περισσότεροι από 45.000 οφειλέτες, με το συνολικό ποσό να υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση που πληρώσουν όλοι όσοι έχουν υποβάλει αίτηση -τρεις ημέρες το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την υποβολή ως την καταβολή της πρώτης δόσης- τότε οι εισπράξεις θα ξεπεράσουν τα 17 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών (76 δισ. ευρώ), το ΥΠΟΙΚ στοχεύει στην είσπραξη 9 δισ. ευρώ.