Οι δραματικές οικονομικές επιπτώσεις και η γενικότερη πολιτική ανατραχή, επηρέασαν τις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν τη χρονιά με άσχημα αποτελέσματα. Σύμφωνα με την ανάλυση 199 ισολογισμών από την ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ, οι εισηγμένες εταιρείες εμφάνισαν ζημιές 7,5 δισ. ευρώ, με τον κύκλο εργασιών να καταγράφει πτώση 4,7% στα 65,978 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία κάνει λόγο για μεγάλες στρεβλώσεις στη συνολική εικόνα από τα έκτακτα αποτελέσματα, με την κερδοφορία να είναι συγκεντρωμένη σε ακόμη πιο λίγους. Επιπλέον επισημαίνει το γεγονός ότι μόλις 25 εταιρίες προτίθενται να διανείμουν μέρισμα για την χρήση του 2015. Καταλύτες για τη συνέχεια αποτελούν: η αξιολόγηση, η χαλάρωση των capital controls καθώς και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ (με βάση όπως προαναφέρθηκε τους 199 ισολογισμούς που έχουν δημοσιευτεί) 81 εταιρείες εμφανίζονται κερδοφόρες και 118 ζημιογόνες. Από τις 81 κερδοφόρες, 34 σημείωσαν ενίσχυση κερδών, 29 κατέγραψαν μείωση, ενώ 18 επέστρεψαν σε κερδοφορία. Σε ό,τι αφορά τις 118 ζημιογόνες, 44 εμφάνισαν διεύρυνση ζημιών, 53 κατέγραψαν μείωση, ενώ 21 επέστρεψαν σε ζημιές.

Όπως υπογραμμίζει ο υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης της ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης, από το 2008 και μετά οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να αντεπεξέλθουν σε όλο και πιο δύσκολες συνθήκες ζήτησης και ρευστότητας. Το 2015 ήταν ίσως η κορυφαία σε δυσκολία χρονιά και θα ήταν μάλλον εκτός τόπου και χρόνου να περιμένει κανείς το σύνολο των εισηγμένων εταιριών να εμφανίσει κάποια θετικότερη εικόνα σε σχέση με πέρυσι. Οι επιχειρήσεις στο δ’ τρίμηνο του 2015 κινήθηκαν προληπτικά προστατεύοντας την ρευστότητα τους και ενδεχομένως αναζητώντας χαμηλότερο σημείο εκκίνησης για το 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης