Παναγιώτης Βλαχουτσάκος-Φίλιππος Καραμέτος
Ως η μοναδική λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ομίλου Μαρινόπουλου υπήρξε η υπαγωγή προς ένταξη στο άρθρο 99 που θα εκδικαστεί την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν δικαστικές πηγές στο zougla.gr.
Ακόμη μέσω του σχεδίου εξυγίανσης που επιδιώκεται να εγκριθεί από τη Δικαιοσύνη, η Μαρινόπουλος επιδιώκει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της που έχουν αξιώσεις κατά της εταιρείας και να ρυθμίσει έτσι τις οφειλές της, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει έναντι των οικονομικών της υποχρεώσεων και να αποδεχθεί βιώσιμη.
Πάντως, έως και την 1η Ιουλίου, η Μαρινόπουλος έχει εξασφαλίσει την προσωρινή διαταγή βάσει της οποίας χαίρει προστασίας έναντι αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
Αγωνία στην αγορά
Σε κάθε περίπτωση, η αγωνία στην αγορά για την τύχη της «Μαρινόπουλος» είναι μεγάλη λόγω τουΗ Μαρινόπουλος επιδιώκει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της που έχουν αξιώσεις κατά της εταιρείας και να ρυθμίσει έτσι τις οφειλές της μεγέθους, αλλά και του αντίκτυπου που θα έχει ενδεχόμενη κατάρρευση στο σύνολο του λιανεμπορίου. Eνδεχόμενη κατάρρευση του Ομίλου θα είναι ιδιαίτερα τοξική για το σύνολο της ελληνικής αγοράς. Εξάλλου, η Μαρινόπουλος βρίσκεται υπό τον κλοιό των περίπου 2.500-3.000 πιστωτών- προμηθευτών της, ενώ χρωστά, σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα, οι πιστώτριες τράπεζες βρίσκονται εκτεθειμένες με σημαντικά δάνεια προς τη Μαρινόπουλος, ενώ έχουν προσυμφωνήσει την επαναχρηματοδότηση της εταιρείας με ποσό που σύμφωνα με την ίδια θα ενίσχυσε τη ρευστότητά της κατά 200 εκατ. ευρώ.
Η βύθιση της ιστορικής αλυσίδας βέβαια ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, με αποκορύφωμα την αποχώρηση των Γάλλων της Carrefour το 2013, οι οποίοι είχαν τον έλεγχο της εταιρείας με πλειοψηφικό ποσοστό.
Η χαριστική βολή δόθηκε το περασμένο καλοκαίρι με την επιβολή των capital controls και τη δραματική επιδείνωση της κατανάλωσης, παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να αναστραφεί η αρνητική κατάσταση.
Οι οφειλές του Μαρινόπουλου όπως διαμορφώθηκαν στα τέλη του 2011:
Δεν θα υπάρξει κούρεμα οφειλών
Πάντως με το σχέδιο εξυγίανσης επιδιώκεται να αποφευχθεί το δυσμενές σενάριο, αυτό της πτώχευσης της Μαρινόπουλος. Έτσι, προβλέπεται:
– Αποπληρωμή των εργαζομένων σε 1 έτος
– Αποπληρωμή των Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΙΚΑ) σε 180 μηνιαίες δόσεις
– Αποπληρωμή των Ασφαλιστικών Οργανισμών (Λοιπά Ταμεία) σε 180 μηνιαίες δόσεις
– Ελληνικό Δημόσιο σε 180 μηνιαίες δόσεις
– Προμηθευτές / λοιποί πιστωτές, σε 15 έτη
– Αντίστοιχα οι οφειλές προς τις τράπεζες, με βάση το σχέδιο είναι να αποπληρωθούν σε βάθος 15ετίας με τριμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις, επιτόκιο Eur 3M + 3%.
Τρεις ακόμη εταιρείες στο άρθρο 99
Παράλληλα, μετά την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, τρεις ακόμη εταιρείες, που συνδέονται με τον όμιλο σουπερ-μάρκετ, χτύπησαν την πόρτα του Πτωχευτικού Δικαίου:
1. Αφοί Μαρινόπουλοι Συμμετοχική Α.Ε.: Πρόκειται ουσιαστικά για την “μητρική εταιρεία” του Ομίλου, η οποία ασκεί διοίκηση επι του Ομίλου, δανείζεται και δανείζει για τις ανάγκες του Ομίλου και επι της ουσίας διαχειρίζεται τα οικονομικά.
– Οι συνολικές υποχρεώσεις (με βάση το ισοζύγιο στις 31/12/2015), για τις οποίες ζητεί δικαστική προστασία είναι 196 εκατομμύρια ευρώ.
– Στο Δημόσιο 320.000 ευρώ.
– Στα ασφαλιστικά ταμεία 23.000 ευρώ
– Στις τράπεζες 180 εκατομμύρια ευρώ.
– Στους προμηθευτές 16 εκατομμύρια ευρώ.
2. Express M Α.Ε.: Πρόκειται για 160 καταστήματα (20 σούπερ-μάρκετ και 139 express stores) σε όλη την Ελλάδα με συνολικές υποχρεώσεις 275 εκατομμύρια:
– Στο Δημόσιο 840.000 ευρώ.
– Στα ασφαλιστικά ταμεία 3,12 εκατομμύρια ευρώ.
– Στους εργαζόμενους 800.000 ευρώ.
– Στις τράπεζες 4 εκατομμύρια ευρώ.
Στους προμηθευτές 266 εκατομμύρια ευρώ.
3. ΞΥΝΟΣ Α.Ε.: Πρόκειται για 19 μικρά σουπερ-μάρκετ, τα οποία είχε εξαγοράσει, πριν από 10 χρόνια, η Μαρινόπουλος. Τα καταστήματα βρίσκονται στην Αθήνα και στην Ήπειρο. Οι συνολικές υποχρεώσεις φτάσουν τα 19,6 εκατομμύρια ευρώ.
– Στο Δημόσιο 280.000 ευρώ.
– Στα ασφαλιστικά ταμεία 290.000 ευρώ.
– Στους εργαζόμενους 260.000 ευρώ.
– Σε γραμμάτια και επιταγές 4.000 ευρώ.
Στους προμηθευτές 14,5 εκατομμύρια ευρώ.
Στον αέρα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων
Οι δραματικές συνέπειες της αίτησης δικαστικής προστασίας της εταιρίας Μαρινόπουλου, που διαθέτει το μεγαλύτερο πανελλήνιο δίκτυο μισθωμένων καταστημάτων «σούπερ-μάρκετ» σε όλη τη χώρα (υπολογίζεται περίπου σε έως και 500 καταστήματα), αγγίζουν και έναν τομέα για τον οποίο ουδείς φαίνεται μέχρι στιγμής να ενδιαφέρεται: Τους εκατοντάδες ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, οι οποίοι εκτός του ότι δεν έχουν πληρωθεί τα μισθώματα των τελευταίων 8-12 μηνών, με τα μέτρα προστασίας που ζητούνται, κινδυνεύουν άμεσα να παγιδευτούν και σε μια κατάσταση πολυετούς αναγκαστικής χρήσης των περιουσιών τους από την εταιρία, χωρίς να καταβάλλονται σ΄αυτούς τα οφειλόμενα μισθώματα, ούτε να δικαιούνται σε απόδοση των ακινήτων τους!
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ, η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε πραγματική απόγνωση τους ιδιοκτήτες αυτούς οι οποίοι θα βρεθούν σε πλήρη αδυναμία να πληρώσουν τον σημαντικά αυξημένο ΕΝΦΙΑ του 2016, και μάλιστα για καταστήματα «σούπερ-μάρκετ» με μεγάλα εμβαδά και υπέρογκες αντικειμενικές αξίες, με αποτέλεσμα να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις των ακινήτων τους, και με ποινικές διώξεις ακόμη και σε βαθμό κακουργήματος, δεδομένου ότι η αδυναμία πληρωμής του ΕΝΦΙΑ οδηγεί ακόμη και σε δήμευση περιουσιών βάσει της νομοθεσία περί «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος»…
Εν όψει των ανωτέρω, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά από την εταιρία «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ», αλλά και κάθε αρχή, φορέα ή όργανο που τυχόν θα αναλάβει τις τύχες της εταιρίας, να ενδιαφερθεί για την ξεχωριστή αυτή κατηγορία των οφειλών της και προσφέρεται για κάθε σχετική συνεννόηση, δεδομένου ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες έχουν ήδη απευθυνθεί στα γραφεία της ζητώντας σχετική καθοδήγηση.
Η ακίνητη περιουσία και το fund του Κατάρ
Σύμφωνα με την καταγγελία του δικηγορικού γραφείου των κ.κ. Κωνσταντίνου και Βρέττα, το οποίο στο παρελθόν έχει εκπροσωπήσει δεκάδες προμηθευτές του Μαρινόπουλου, ο «Μαρινόπουλος διαθέτει ένα τμήμα της τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ ακίνητης περιουσίας του σε fund στο Κατάρ».
«Ο πρόσφατος έλεγχος τίτλων που διενεργήσαμε στα υποθηκοφυλακεία απέδειξε, ότι από την ακίνητη περιουσία ύψους τουλάχιστον 750 εκατομμυρίων (αντικειμενική αξία) που είχε η εταιρεία το έτος 2010, σήμερα δεν υπάρχει παρά πολύ μικρό μέρος αυτής, ένα τμήμα έχει μεταβιβαστεί σε Τράπεζες έναντι χρεών, το δε μείζον στο ανωτέρω fund στο Κατάρ, η δε Μαρινόπουλος υπέγραψε αμέσως μετά τις μεταβιβάσεις μισθωτήρια συμβόλαια με τεράστια ενοίκια στους καινούργιους “ιδιοκτήτες”. Αποτέλεσμα αυτής της μεθόδευσης, ήταν αφ’ενός να επιβαρυνθεί με μεγάλα λειτουργικά έξοδα, αφ’ ετέρου να χάσουν οι πιστωτές την δυνατότητα ικανοποίησης των απαιτήσεών τους», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Τι λέει η Μαρινόπουλος για τα ακίνητα
Για «ψευδείς δηλώσεις που έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για την εταιρεία, τους εργαζομένους και τους προμηθευτές» κάνει λόγο η «Μαρινόπουλος Α.Ε.», όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εταιρείας.
Όπως τονίζει η «Μαρινόπουλος», πέρα από τα ιδιόκτητα ακίνητα που διαθέτει, το χαρτοφυλάκιο της είναι διανεμημένο σε μια σειρά ευρωπαϊκών και ελληνικών εταιρειών διαχείρισης ακινήτων.
Παράλληλα επισημαίνει ότι «ο καταγγέλλων καταδικάστηκε πρόσφατα για συκοφαντική δυσφήμηση κατά της Μαρινόπουλος, από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 1406 απόφαση που εκδόθηκε στις 27/6/2016».
Οι ημερομηνίες-σταθμοί της εταιρείας
1962: Ιδρύεται η εταιρεία των πρώτων σούπερ μάρκετ με την επωνυμία Self Service Μαρινόπουλος.
1963: Ξεκινά συνεργασία με τον γαλλικό όμιλο Le Printems και τα καταστήματα μετονομάζονται σε Prisunic Μαρινόπουλος. Η συνεργασία διαρκεί μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ‘90.
1999: Ξεκινά η συνεργασία με τον όμιλο Carrefour. Ιδρύεται η Carrefour – Μαρινόπουλος.
2010: Η Dia Hellas περνά στα χέρια του κοινού ομίλου.
2012: Αποχωρεί από την ελληνική αγορά η γαλλική Carrefour και το μερίδιο αγοράζει η οικογένεια Μαρινόπουλου.
2013: Ξεκινούν τα πρώτα προβλήματα με τις πληρωμές προμηθευτών και με τον εφοδιασμό των καταστημάτων
2014: Ο όμιλος προχωρεί στην εξαγορά τοπικών αλυσίδων και συνεργάζεται με εταιρείες όπως Αρβανιτίδης
2015: Μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές προμηθευτών, ενώ οι πελάτες βρίσκουν άδεια ράφια
2016: Η Μαρινόπουλος αποχωρεί από τα Σκόπια
Ιούνιος 2016: Τα χρέη ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ
Η υπόθεση αποκτά ενδιαφέρον. Η συνέχεια στο zougla.gr…