Η επώνυμη τσάντα, που κρατά μια καλοντυμένη κυρία, όχι μόνο στο Κολωνάκι, αλλά στη πλειονότητα των πόλεων της Ευρώπης κατά πάσα πιθανότητα είναι ένα φθηνό αντίγραφο και την αγόρασε από επώνυμο κατάστημα σε… αστρονομική τιμή.

Ομοίως, τα περισσότερα είδη ανδρικής και γυναικείας ένδυσης καθώς και πολλά αξεσουάρ, όπως τα ρολόγια έχουν πλέον περάσει στον αστερισμό της…μαϊμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία σε κάθε περίπτωση είναι καταλυτικά.

Το 2007, καταγράφηκαν πάνω από 43.000 υποθέσεις κατάσχεσης πειρατικών προϊόντων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ σε σχέση με 37.000 το 2006. Αυτό είναι κυρίως αποτέλεσμα της βελτιωμένης συνεργασίας μεταξύ των τελωνείων και της βιομηχανίας, που επιτρέπει στα πρώτα να εντοπίζουν καλύτερα τα ύποπτα φορτία και να αναγνωρίζουν τα προϊόντα απομίμησης.

Τα τσιγάρα και τα είδη ένδυσης εξακολουθούν να παραποιούνται ενώ αυξάνεται η ανησυχία για απάτη σε τομείς που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους καταναλωτές (φάρμακα, ηλεκτρικές συσκευές, είδη προσωπικής υγιεινής).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εμφανίζεται στις στατιστικές, οι οποίες είναι γνωστό ότι σε τέτοιες περιπτώσεις αποτυπώνουν ένα μόνο μέρος της πραγματικότητας, για το 2007:

–       Οι κατασχέσεις στα τελωνεία αυξήθηκαν κατά 17% σχεδόν – πάνω από 43.000 υποθέσεις, σε σύγκριση με 37.000 το 2006.  

–       Η συνεργασία με το βιομηχανικό κλάδο ουδέποτε υπήρξε καλύτερη, πάνω από 10.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν από τη βιομηχανία για παρέμβαση των τελωνείων σε περιπτώσεις όπου υπήρχε υπόνοια παραποίησης προϊόντων (7.000 το 2006). Στον τομέα αυτό έγινε το 80% των τελωνειακών παρεμβάσεων το 2007.

–                 Το 2007 σημειώθηκε συνολικά μείωση των κατασχέσεων παραποιημένων και πειρατικών προϊόντων από τα τελωνεία (79 εκατ. συγκριτικά με 128 εκατ. το 2006). Η μείωση αυτή οφείλεται σε μείωση του αριθμού των προϊόντων που γίνονται αντικείμενο κατάσχεσης σε δύο ειδικά τομείς – τσιγάρα και CD/DVD.

Στους άλλους τομείς, σημειώθηκε αύξηση των κατασχέσεων σε σύγκριση με το 2006, και ειδικότερα:

–       Καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής: +264%

–       Παιχνίδια: +98%

–       Φάρμακα: +51%.  


Γενικά, όλο και λιγότερα είδη γίνονται αντικείμενο κατάσχεσης από ό,τι στο παρελθόν. Αυτό εξηγείται από την αύξηση των πωλήσεων μέσω Ιντερνετ, και από την άποψη ότι οι παραβάτες δεν ρισκάρουν και στέλνουν μικρά φορτία ιδίως μέσω ταχυμεταφοράς και ταχυδρομείου.

–       Η Κίνα παραμένει η πρώτη χώρα προέλευσης προϊόντων παραποίησης, με κατασχέσεις του 60% σχεδόν των προϊόντων που εισάγονται από αυτήν. Σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων όμως, όπως τα είδη προσωπικής υγιεινής, προπορεύονται άλλες χώρες, όπως η Γεωργία και η Τουρκία, ενώ η Ελβετία, η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρωτοστατούν στις εξαγωγές απομιμήσεων φαρμάκων, (40, 35 και 15% αντίστοιχα του κατασχεθέντος συνόλου)

–       Τσιγάρα και είδη ένδυσης (35% και 22% του κατασχεθέντος συνόλου).

–       Θεαματική αύξηση σημείωσαν οι κατασχέσεις απομιμήσεων φαρμάκων, πάνω από 50%.

Άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η πειρατεία μέσω Ιντερνέτ των μέσων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, όπως μουσική, ταινίες ή λογισμικό, αλλά δεδομένου ότι οι δραστηριότητες αυτές δεν συνδέονται με τα σύνορα, τα τελωνεία δεν εμπλέκονται τόσο στην καταπολέμηση αυτού του τύπου παραβιάσεων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης