Μπορεί μέσα στο 2013 οι χρεοκοπίες των εταιρειών να μειώθηκαν στις 392 από 415 το 2012 (-5,5%), ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια οδηγήθηκαν στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Δικαίου πολύ περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις! Με απλά λόγια, όσες εταιρείες δεν χρεοκόπησαν εντάχθηκαν στο συγκεκριμένο άρθρο και βρίσκονται σήμερα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, όσες έχουν απομείνει προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ της υπερφορολόγησης και των κόκκινων δανείων. Η εποχή των… παχιών αγελάδων με δανεικά έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια του στον επιχειρηματικό κόσμο, δυσκολεύοντας την καθημερινότητα τόσο των διοικήσεων όσο και των εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας και με αβέβαιο εργασιακό μέλλον.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Στη λίστα των εταιρειών που αντιμετώπισαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και απαιτήθηκε να προσφύγουν στο άρθρο 99 ανήκει η Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική, που έχει οφειλές 671,9 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο εξυγίανσης της εισηγμένης επιχείρησης θα συζητηθεί την επόμενη Δευτέρα σε προγραμματισμένη γενική συνέλευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Sato, που λύγισε υπό το βάρος χρεών περίπου 68 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε στο άρθρο 99 και σήμερα ξαναστήνεται σιγά σιγά, ποντάροντας, ύστερα από το «κανόνι» της Neoset, στην ανυπαρξία σημαντικού ανταγωνιστή.

Η Shelman, της οποίας την αίτηση πτώχευσης έκανε πρόσφατα δεκτή η δικαιοσύνη. Η εταιρεία έφτασε να χρωστά περισσότερα από 140 εκατ. ευρώ, με τις οφειλές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, προσωπικό και εφορία να αγγίζουν τα 13,5 εκατ. ευρώ. Χρωστά ακόμη σε έξι τράπεζες 112,9 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορά σε ομολογιακό και κοινοπρακτικό δανεισμό, και 63,3 εκατ. ευρώ στους λεγόμενους ανέγγυους πιστωτές, οι οποίοι δεν διαθέτουν καμία εξασφάλιση.

Η Sprider, που πτώχευσε λόγω του υπέρογκου δανεισμού, μια και υπολογίζεται ότι οφείλει περίπου 96 εκατ. ευρώ, από τα οποία σχεδόν τα 60 εκατ. ευρώ είναι τραπεζικός δανεισμός. Μάλιστα, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους ισολογισμούς, τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ήταν αρνητικά κατά 43 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2009 η Sprider εμφάνιζε αλματωδώς ζημιές, οι οποίες συνολικά διαμορφώθηκαν στα 100 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια.

Ανεξάντλητος ο κατάλογος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο κατάλογος των επιχειρήσεων που είτε έφτασαν (π.χ. Mazda Ελλάδας) στο χείλος της χρεοκοπίας είτε αναγκάστηκαν να ζητήσουν την ένταξή τους στο άρθρο 99 είναι ανεξάντλητος.

Οι πιο γνωστές από τις εταιρείες αυτές είναι οι παρακάτω:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης