Σε «ξαφνικό θάνατο» θα υπόκεινται στο εξής οι επιχειρήσεις που θα εντοπιστούν να φοροδιαφεύγουν, όπως προβλέπεται από το σχέδιο νόμου «Μείωση διοικητικών βαρών σε 13 επιλεγμένους τομείς της οικονομίας» που τέθηκε από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς διαβούλευση.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, οι επιχειρηματίες που θα διαπιστωθεί ότι φοροδιαφεύγουν θα υφίστανται άμεση αφαίρεση του ΑΦΜ των επιχειρήσεών τους, ο οποίος είτε θα αναστέλλεται είτε θα απενεργοποιείται. Η επιβολή του μέτρου ισοδυναμεί με τη διακοπή οποιασδήποτε δραστηριότητας συναλλαγών ανάμεσα στον παραβάτη και σε υποψήφιους πελάτες της επιχείρησής του.
Ο φορολογούμενος θα έχει, πάντως, το δικαίωμα να αποδείξει ότι δεν έχει υποπέσει σε παραβατική συμπεριφορά πριν του επιβληθούν ποινές. Για την καλύτερη εφαρμογή του μέτρου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ αναμένεται να προχωρήσουν στη διαγραφή όλων των ανενεργών ΑΦΜ.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρύθμιση που αφορά στην κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, για τις διαχειριστικές περιόδους που λήγουν από 1.1.2014 και στο εξής. Επίσης, προβλέπεται η υποβολή αίτησης για την επιστροφή του φόρου στους δικαιούχους.
«Ομιχλώδες» τοπίο
Προς το παρόν πάντως, άγνωστα παραμένουν τα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιβάλλεται το μέτρο. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα διευκρινιστεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία έχει ήδη διατάξει την ενίσχυση του προσωπικού που θα αναλάβει το έργο των φοροελέγχων σε καταστήματα εστίασης κ.λπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο νομοσχέδιο θα έχει εφαρμογή σε νέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ως εκ τούτου δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.