Καθυστέρηση στη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος της χώρας έχει αρχίσει να καταγράφεται ήδη, καθιστώντας τις ελληνικές τράπεζες ευάλωτες, τουλάχιστον στο διεθνή ανταγωνισμό.

Οι συζητήσεις και οι διαφωνίες για το κυβερνητικό σχέδιο στήριξης των τραπεζών έχουν ήδη προκαλέσει καθυστερήσεις και μειώνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα, που εμφάνισαν σχεδόν αμέσως από τις πρώτες ημέρες της κρίσης.

Εν τω μεταξύ, στην υπόλοιπη Ευρώπη οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι έχουν ξεκινήσει τις ομολογιακές εκδόσεις στο πλαίσιο υλοποίησης των αντιστοίχων σχεδίων ενίσχυσης των τραπεζικών συστημάτων που έχουν καταρτίσει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το σχέδιο δεν αναμένεται να είναι έτοιμο για να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή πριν από το τέλος της προσεχούς εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι έως την έκδοση των  απαραιτήτων υπουργικών αποφάσεων, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεών του πριν από το τέλος του μήνα.

Την ίδια στιγμή υποβαθμίστηκαν οι αξιολογήσεις των τραπεζικών μετοχών, γεγονός που ως ένα βαθμό θα έχει άμεση επίπτωση και στην πορεία του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σε “hold” από “buy” υποβάθμισε την αξιολόγησή της για τη μετοχή της Eurobank, η ING, ενώ μείωσε την τιμή-στόχο στα 8,7 ευρώ από 26,5 ευρώ.

Επίσης, μείωσε την τιμή-στόχο της Alpha Bank στα 13 ευρώ από 30 ευρώ, διατηρώντας την αξιολόγηση “buy” και την τιμή-στόχο της Hellenic Postbank στα 6 ευρώ από 12 ευρώ, διατηρώντας την αξιολόγηση “hold”.

Η ING υποβάθμισε ακόμη την αξιολόγησή της για την Εθνική Τράπεζα σε “sell” από “hold” και μείωσε την τιμή-στόχο στα 12,8 ευρώ από 40 ευρώ, καθώς και την τιμή-στόχo της Τράπεζας Πειραιώς στα 14,3 ευρώ από 34 ευρώ, διατηρώντας όμως την αξιολόγηση “buy”.

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, ωστόσο εκτιμά ότι τα αυξημένα κριτήρια αναφορικά με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και η έκθεση στη νοτιοανατολική Ευρώπη ενδέχεται να οδηγήσουν σε υψηλότερα ποσοστά κεφαλαιακής επάρκειας.