Τα χρηματιστήρια της Κίνας ανέκαμψαν σήμερα, με τις τιμές των μετοχών να αυξάνονται περίπου 6%, καθώς οι όλο και εντονότερες προσπάθειες των Αρχών της χώρας να σταματήσουν τις μαζικές πωλήσεις φάνηκε τελικά να έχουν κάποιο αποτέλεσμα.
Το πιο δραστικό μέτρο έως τώρα για τη στήριξη της χρηματιστηριακής αγοράς ήταν η απαγόρευση πώλησης μετοχών από τους μεγάλους μετόχους των εισηγμένων εταιρειών. Η Κινεζική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης την απαγόρευση πώλησης μετοχών για το επόμενο εξάμηνο για όσους κατέχουν πάνω από το 5% των μετοχών μίας εταιρείας. Η Επιτροπή, που προειδοποίησε χθες για το «κλίμα πανικού» σε μία αγορά που κυριαρχείται από απλούς μικροεπενδυτές, τόνισε ότι θα αντιμετωπίσει αυστηρά τους μετόχους που θα παραβίαζαν τον περιορισμό αυτό.
Η κινεζική αστυνομία επισκέφθηκε σήμερα τα γραφεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για να διερευνήσει ενδείξεις «κακόβουλης» κερδοσκοπικής πώλησης μετοχών χωρίς την ύπαρξη των τίτλων τους (short – selling), σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Το πρακτορείο ανέφερε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Μενγκ Κουιφένγκ ήταν επικεφαλής κλιμακίου που επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τα γραφεία της Επιτροπής.
Κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης, ο δείκτης CSI300 των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στα χρηματιστήρια της Σανγκάη και της Σεντζέν αυξήθηκε 6,4%, ενώ ο σύνθετος δείκτης στο χρηματιστήριο της Σανγκάη αυξήθηκε 5,8%, που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος 6ετίας.
Ωστόσο, οι αγορές εξακολουθούν να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό «παγωμένες», καθώς οι μετοχές περίπου 1.500 εισηγμένων εταιρειών – με κεφαλαιοποίηση περίπου 2,8 τρισ. δολαρίων – βρίσκονται σε αναστολή διαπραγμάτευσης. «Η αγορά δείχνει θετικές ενδείξεις σήμερα, αλλά είμαστε μακριά από να κηρύξουμε τη νίκη των διασωστών, καθώς πάνω από τις μισές εισηγμένες εταιρείες δεν διαπραγματεύονται» δήλωσε αναλυτής χρηματιστηριακής εταιρείας στη Σαγκάη.
Οι κινεζικές μετοχές έχασαν πάνω από το 25% της αξίας τους από τα μέσα Ιουνίου, ενώ είχαν διπλασιασθεί σε σχέση με έναν χρόνο πριν, και για ορισμένους διεθνείς επενδυτές η αναταραχή του κινεζικού χρηματιστηρίου αποτελεί τώρα μεγαλύτερο κίνδυνο από την ελληνική κρίση.
«Πιστεύουμε ότι το Πεκίνο θα κλιμακώσει τα μέτρα, έως ότου αυτά είναι αποτελεσματικά. Εάν οι συνθήκες δεν σταθεροποιηθούν, αναμένουμε μία δήλωση του τύπου “θα κάνουμε ό,τι χρειασθεί” από την κινεζική κυβέρνηση, δεδομένου ότι διακυβεύεται η κοινωνική σταθερότητα και είναι φανεροί οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα», ανέφεραν οικονομολόγοι της Credit Suisse σε σημείωμά τους.