Στο σκόπελο της ενισχυμένης επενδυτικής αισιοδοξίας για επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους έπεσε η τιμή του χρυσού μετά και τις συντονισμένες ενέργειες πέντε κεντρικών τραπεζών να ενισχύσουν τη ρευστότητα σε δολάρια στην Ευρωζώνη.

Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Δεκεμβρίου, υποχώρησε κατά 45,10 δολάρια ή 2,5% στα 1.781,40 δολάρια ανά ουγγιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, χάνοντας το επίπεδο των 1.800 δολαρίων για πρώτη φορά από τις 29 Αυγούστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μία σημαντική κίνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών προχωρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς σε συνεργασία με τέσσερις μεγάλες κεντρικές τράπεζες αποφάσισε τη διενέργεια πράξεων παροχής ρευστότητας σε δολάρια μέσω συμφωνιών επαναγοράς διάρκειας τριών μηνών.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας “αποφάσισε σε συνεργασία με την Federal Reserve, την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Τράπεζα της Ιαπωνίας να πραγματοποιήσει τρεις πράξεις παροχής ρευστότητας μέσω τίτλων διάρκειας περίπου τριών μηνών έως τα τέλη του έτους”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Οι νέες πράξεις ενίσχυσης της δολαριακής ρευστότητας έρχονται να προστεθούν στα εβδομαδιαία swap δολαρίου της ΕΚΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πτωτικά κινήθηκε και η τιμή του ασημιού, κλείνοντας στα 39,501 δολάρια ανά ουγγιά (-2,6%), που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων εβδομάδων. Η πλατίνα Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 3,55 δολάρια στα 1,780,40 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Δεκεμβρίου αντίθετα κέρδισε 5 δολάρια στα 726 δολάρια ανά ουγγιά.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης